Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi ska utvinna energi ur bilens stötdämpning

Bilens stötdämpning utvecklar värme. Denna form av energi går i dag till spillo men Audi utvecklar nu ett system som ska kunna tillvarata denna energi för att sänka bilens förbrukning.

Biltillverkarna söker ständigt nya sätt att sänka bilarnas bränsleförbrukning. Bromskraftåtervinning och start/stopp-system är två av de mer välkända teknikerna som kommit på bred front senaste åren. Men det finns absolut fler vägar att gå och Audi är en av dem på spåren.

Audi har nämligen satt igång ett utvecklingsprojekt där de ska luska fram hur de ska ta tillvara på den energi som uppstår i bilars stötdämpning vid körning på framför allt krokig och ojämn väg.
Det är brittiska Auto Express som har pratat med Audis forsknings- och utvecklingschef Ulrich Hackenberg under provkörningen av laddhybriden A3 e-tron (som Teknikens Värld också kör i dag, rapport att vänta senare med andra ord).

Hackenberg berättar att en bils stötdämpare utvecklar värme (vanligtvis på grund av oljan) som uppgår till mellan 100 och 125 grader. Värmen går sedan till spillo rakt ut i atmosfären. I stället skulle den kunna tillvaratas och lagras som energi på motsvarande sätt som vid energiåtervinning vid inbromsning.
Hackenberg går inte in på tekniken i detalj men med tanke på att han nämner värme och energi så skulle det kunna röra sig om någon typ av värmeväxlare som byggs in i stötdämparkroppen.

Energin som tas tillvara lagras i batterier som sedan skulle kunna hjälpa till att driva en hybridbils drivsystem eller driva en bils elektriska komponenter vilket skulle belasta förbränningsmotorn i lägre grad och med sänkt förbrukning som resultat.

Tekniken skulle också kunna appliceras på sportbilar men då i ett helt annat syfte. Energin skulle i så fall kunna skickas tillbaka in i stötdämparen för att motverka svängningsrörelserna i själva stötdämparen och därmed göra dämpningen hårdare. Ett alternativt system till Audis Magnetic Ride som har metallspån i oljan vars viskositet ändras av magnetfält som slås av och på i olika grader.

Vad Ulrich Hackenberg dock inte nämner, men som vi misstänker att Audi också har tittat på, är att ta tillvara på stötdämparnas rörelseenergi, alltså inte enbart värmen som alstras. En stötdämpare jobbar som bekant ständigt ”upp och ner” och denna rörelse skulle kunna tas tillvara via en generator som är sammankopplad med pistongarmen.