Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi tillverkar e-bensin – bensin utan råolja

Audi har gjort det igen. För några veckor sedan berättade de att de lyckats tillverka syntetisk diesel, så kallad e-diesel. Nu presenterar de ytterligare framsteg, nämligen syntetisk bensin, så kallad e-bensin.

Det var i april som Audi berättade om den första sats syntetiska diesel, e-diesel, som man lyckats framställa. Med e-diesel som bränsle i framtida dieselbilar ska miljöpåverkan praktiskt taget vara noll.

Nu berättar Audi om ytterligare ett intressant framsteg. Tillsammans med samarbetspartnern Global Bioenergies har man framställt en sats syntetisk bensin, så kallad e-bensin. Och precis som med e-dieseln är det helt utan att använda sig av råolja. Dessutom innehåller e-bensinen inte heller något svavel och inte heller bensen som är cancerframkallande. Därmed sägs förbränningen vara väldigt ren.

Som grädde på moset är bränslet också 100 procent iso-oktan, det vill säga e-bensin har oktantalet 100.

Audi ska inom kort testa e-bensinen och siktar lite längre fram på att kunna framställa bränslet helt utan biomassa, bara genom att använda vatten, väte (som finns i vatten), koldioxid från atmosfären och solljus.

Faller allt väl ut kan framtidens (även dagens) bensinbilar, liksom dieselbilar, drivas i princip utan någon klimatpåverkan.