Audis nya strålkastare förbjudna i USA

Nästa år lanserar Audi en ny, intelligent strålkastartyp som gör körning i mörker betydligt behagligare samtidigt som mötande trafik inte kan bländas. Men i USA är den nya tekniken förbjuden på grund av en lag från 1968.

På en konsumentelektronikmässa i Las Vegas nyligen presenterade Audi sin version av vad man på svenska kan kalla LED-matris-strålkastare eller kanske matris-LED-strålkastare. Engelska benämningen är LED matrix. (Någon kunnig inom ämnet som läser här får gärna komma med korrekta svenska termer.)

 Tillsammans med kameror, sensorer och styrenheter läses bilens framförvarande omgivning av. Strålkastarnas lysdioder, som är monterade i rörliga kluster, lyser alltid med full intensitet vilket motsvarar helljus. När en kurva upptäcks anpassar sig ljusbilden automatiskt för att lysa ”genom” kurvan på optimalt sätt. Möter man andra fordon känner systemet av dessa och bländar av exakt där mötande fordonet/fordonen befinner sig, samtidigt som all annan omgivning lyses upp med full intensitet.

 Förutom att mötande trafik inte bländas behöver föraren heller aldrig bekymra sig för att blända av eller blända på av olika anledningar. Så körningen blir säkrare på det viset samtidigt som ljusbilden är bättre. Som ren bonus förbrukar tekniken dessutom betydligt mindre energi än dagens strålkastare.

 Tekniken är Audi inte ensamma om, men Audi verkar bli först ut med den när de nästa år lanseras de avancerade strålkastarna som tillval för A8.

 Opel visade upp sitt system förra året och den film som de sytt ihop är verkligen värd att se, där får du se hur det fungerar i realiteten. Opels avancerade strålkastare är dock inte redo för lansering förrän om några år.

 Men, det finns alltid ett men. I USA finns en lag sedan 1968 som säger att strålkastare manuellt ska kunna ändras från halv- till helljus. Lagen är som synes väldigt gammal och har inte hängt med tekniken som på just detta område accelererat enormt de senaste åren. Audi, BMW och många andra biltillverkare lobbar nu för att få till stånd en lagförändring i USA, men det är inte helt säkert att det lyckas.

 Amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen NHTSA säger sig vara öppna för ny teknik men att de inte är övertygade om att LED-ljusteknik höger säkerheten. Enligt deras egna undersökningar har kollisioner bakifrån ökat på undersökta bilmodeller som gått från glödbromsljus till bromsljus med lysdioder, på alla bilmodeller utom en faktiskt. Den enda som lyckats undvika kollisioner bakifrån i högre grad är Honda Accord.

 Det kan med andra ord bli tufft för Audi att få sin nya, avancerade strålkastare sålda i USA nästa år. Men till Europa kommer dem.

 Som ovan nämnt är det absolut ett måste att se filmen med den nya strålkastartekniken om man är intresserad av det. Den visar tydligt hur det fungerar. Filmen kan du se här.