Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Autoliv visar adaptivt säkerhetsbälte

Svenska Autoliv presenterar nu en ny säkerhetsbältesrulle med adaptiv kraftbegränsning. En helt mekanisk och billig lösning ska förbättra säkerheten, i synnerhet för barn.

Den som har varit med om en krock i en bil vet hur ont det gör när säkerhetsbälten obarmhärtigt fångar upp kroppen. Autoliv har tagit fram en lösning som lindrar krafterna vid en krock – ett adaptivt säkerhetsbälte.

 Bälteskraftbegränsare och försträckare har hittills varit inriktad på stora passagerare som behöver med begränsande kraft än barn vid kollisioner och svårigheten har varit att hitta en kraftbegränsning som passar passagerare av olika storlek och tyngd. Autoliv tror att det adaptiva säkerhetsbältet är lösningen.

 Den nya säkerhetsbältesrullen ställer in kraftbegränsningen individuellt till varje passagerare, utan sensorer. Adaptiviteten kommer från ett fjäderbelastat kugghjul i bältesrullen. Kugghjulet har ett stort antal tänder på båda sidor som vid rotation hakar i och bromsar. Ju snabbare bältet dras ur rullen, desto mer motstånd ger kugghjulet.

https://youtu.be/swZT3hRQMWQ?width=575&height=353