Bakslag för EU:s förslag om tuffare utsläppsregler
EU hade tänkt skärpa kraven på utsläpp av framför skadliga partiklar med det nya regelverket kallat Euro 7.
Men nu motsäger sig hela åtta länder förslaget som de menar äventyrar nollutsläppsmålet för 2035.
I dag typgodkänns bilar och lätta lastbilar enligt ett regelverk som heter Euro 6. Där regleras så gott som samtliga utsläpp från fordonen, hur förbrukningen ska mätas samt hur både utsläpp och förbrukning ska redovisas.
Under flera år har EU arbetat med ett nytt regelverk, nästa steg i försöken att rena bilarna så mycket det går. Euro 7 var tänkt att få ett första godkännande i år för att kunna börja gälla under 2025.
Förslaget innebär bland annat tuffare regler för utsläpp av partiklar samt krav på hur förbrukningen ska kunna hållas nere under alla förhållanden. Reglerna innebär också krav på kontroll av partikelutsläpp från bromsar och däck.
Men nu har förslaget stött på patrull, rejäl patrull.
Vill ha mer tid
Hela åtta länder tycker att förslaget är allt för kostsamt för bil- och lastbilstillverkarna att leva upp till. Flera anser att de investeringar som krävs för att leva upp till Euro 7 kommer att äventyra de satsningar som krävs för att nollutsläpp av koldioxid till 2035.
Bland de åtta länderna som säger att de tänker blockera förslaget finns Frankrike och Italien. I Frankrike har både Stellantis-gruppen, med Peugeot, Citroën och DS bland sina varumärken, samt Renault varit mycket kritiska till förslaget och flera gånger uppvaktat den franska regeringen i frågan. Och de verkar ha fått gehör.
De övriga sex länderna är Tjeckien, Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien.
Tyskland skrev inte på dokumentet trots att transportministern Volker Wissing tidigare uttryckt missnöje med förslaget.
De åtta länderna påpekade också att 1 juli 2025 är alldeles för kort om tid för tillverkarna att hinna anpassa sin produktion till de nya reglerna.
Både EU-parlamentet och de olika medlemsländerna diskuterar fortfarande förslaget. Det fanns de som menade att Sverige under sitt halvår som ordförandeland i EU gärna hade sett att Euro 7 klubbades igenom snabbt.
Men då så många som åtta länder redan nu är emot förslaget är det mer troligt att det blir ytterligare år av förhandlingar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se