Bidens paket öppnar för alkolås i bilar i Sverige
USA:s president Joe Biden beslutade i november om ett stort infrastrukturpaket.
Paketet har diskuterats flitigt men en sak har inte fått så stor uppmärksamhet, trots att det kan påverka hela världens bilindustri. Och svenska teknikföretaget Senseair.
– Från och med 2026 blir det krav på alkolås i alla nya bilar, exakt hur lagen utformas arbetas det på just nu, säger Jonas Ljungblad, Product Manager på teknikföretaget Senseair.
För några år sedan hälsade Teknikens Värld på hemma hos teknikföretagen Hö instruments och Senseairs verksamhet i Västerås och Delsbo. Vi berättade om den speciella sensorteknik som mäter alkoholhalten i utandningsluften. Redan då fanns en form av alkolås i en testbil.
Nu har tekniken förfinats och det finns dessutom ett avgörande beslut som kan få stor påverkan på de två företagen. För bland många satsningar i Joe Bidens stora infrastrukturpaket, värt hela 10 biljoner kronor, finns krav på en form av alkolås i alla nya personbilar som säljs från och med 2026.
Jonas Ljungblad, Product Manager på teknikföretaget Senseair, fanns i veckan i Almedalen för att försöka väcka intresset för tekniken bland svenska politiker.
– Pratar du med någon får du gärna skicka hit dem, skrattar Jonas Ljungblad.
För sanningen är att Sverige inom det här området långt ifrån är bäst i världen. I stället ligger vi en bra bit efter länder som USA, Tyskland och Finland trots att hela 28 procent av alla dödsolyckorna i trafiken under 2021 kunde relateras till alkoholpåverkade personer.
Kritik mot gamla alkolås
Tidigare har det framför allt funnits ett några invändningar mot alkolås.
1. De har varit för opålitliga.
2. De stoppar en förare att starta bilen men låsen hindrar inte föraren från att börja dricka alkohol när bilen väl startats.
3. Låsen har haft problem med funktion i minusgrader.
4. Låsen kräver att du blåser i ett munstycke.
Senseairs teknik bygger på en ny typ av sensorer som kan mäta utandningsluften flera gånger i rad och utan munstycke. Mätningen fungerar ner till minus 40 grader och det går att ställa in olika funktioner beroende på alkoholhalt. Det går att programmera låset så att du kan köra bilen i låg hastighet även om du är alkoholpåverkad, eller inte alls beroende på vad lagen säger.
Är bilföretagen införstådda med vilken påverkan det här har på de bilar som just nu utvecklas och som ska säljas 2026?
– Ja, det tror jag. Just nu skrivs de exakta lagarna och de som arbetar med att få bilarna godkända i olika länder studerar säkert den exakta skrivningen.
USA kör först
Jonas Ljungblad hoppas att även svenska politiker ska få upp ögonen på den nya tekniken och de möjligheter som den ger.
– I dag är alkolås inget krav om inte den som till exempel upphandlar ett inköp av till exempel skolbussar eller ambulanser, själva skriver in det i kravlistan, vilket många gör. Det ser lite olika ut i olika länder, vissa har krav för vissa fordon och andra inget alls.
Vilket land har störst problem med alkohol i trafiken?
– Sydafrika, där verkar det lite macho att dricka.
Jonas Ljungblad visar hur enkelt tekniken fungerar med hjälp av en sensor som sitter monterad på rattstången. Jag blåser ut luft och får enbart gröna prickar på en skärm. När jag sedan andas in luften från handsprit och ut igen på sensorn visar en rad röda prickar hur mycket alkohol jag har i blodet.
– Vi har gjort mycket för att få ner dödstalen i trafiken men vad gäller alkoholrelaterade olyckor har vi nått en platå. Det är svårt att komma längre utan att skaffa nya verktyg, säger Jonas Ljungblad.
Om USA och Joe Biden lyckas med ett tufft lagkrav på nya bilar som ska säljas i USA väntas EU och Sverige följa efter. Så redan om fyra år kan vi tvingas testa alkoholhalten i utandningsluften innan vi köra iväg med bilen.
https://www.instagram.com/p/CflvSdZDCam/?hidecaption=true
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se