Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Hyundai Group
2 AV 3
Foto: Hyundai Group
3 AV 3
Foto: Hyundai Group

Bilar som rullar eller flyger – nu kommer bilen som kan gå

Vi har sett en rad olika idéer om självkörande bilar och bilar som kan flyga.

Hyundai Group tänker ta ytterligare ett steg.

Nu kommer bilen som kan gå.

De flesta bilföretag funderar nu på sin långsiktiga strategi och vilken roll företaget ska ha framöver. Bara bygga bilar? Bygga transportlösningar eller bli en biluthyrare?

Hyundai Motor Group har skapat avdelningen New Horizon Studios och 2019 visade gänget under ledning av ingenjören John Suh upp konceptfordonet Elevate, en slags persontransportör som kunde gå. 

Nu har Elevate fått en mindre kompis i form av Tiger X.

Tiger X skiljer sig från Elevate på det viset att den är betydligt mindre. När jag under en digital frågestund undrar om Tiger X kan byggas i olika storlekar svarar John Suh så här:

– Just nu är den här i storlek som en mindre resväska och byggd för att transportera mindre saker i väldigt svår terräng. Projektet är främst för att vi ska lära oss ny teknik och nya material men jag hoppas att det i framtiden är möjligt att bygga den i olika storlekar och för olika laster, det blir förstås en fråga om hållbarhet.

– Men utgångspunkten är en eldriven bil med samma typ av plattform som vår nya elbilsplattform, med batteriet i golvet. Sen tänker vi också någon form av räckviddsförlängare till de situationer där det inte finns el eller går att ladda.

Finns ingen tidsplan

Hyundai Group vill inte avslöja någon tidsplan för Tiger X och inte heller om det redan i dag finns kunder som vill ha ett sånt här fordon.

I reklamfilmen för projektet kör Tiger X runt i ett tänkt månlandskap men enliht Suh handlade den referensen mest om att vi ska tänka oss in i att allt är möjligt.

Det unika med Elevate och Tiger X är förmågan att gå från fyrhjulsdrift till fyrbensgång. Benen kan vecklas ut – om till exempel terrängen är svår – och Tiger X kan gå runt på sina ben.

Hyundai Group har byggt Tiger X för extrema förhållanden och terräng där det helt eller delvis saknas vägar. Enligt John Suh vet vi att en stor mängd människor kommer att bo i större städer och använda självkörande elbilar men det kommer fortfarande vara en stor mängd människor som bor eller befinner sig i områden utan den typen av transportmöjligheter.

New Horizon Studios har ständig kontakt med Hyundai-gruppens utvecklingsavdelningar och eventuellt kan vi få se delar av det som John Suhs avdelning lör sig på nästa generation ”vanliga” bilar.

Hyundai Group kallar den här typen av robotfordon för Ultimate Mobility Vehicle, UMV.

Så efter suv och cuv är det dags att lära sig umv – fordonet som kan promenera.