Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Biodrivmedel får skattelättnader i fyra år till

EU-kommissionen godkänner Sveriges skattereduktion på biodrivmedel till den sista december 2026. Det välkomnas av branschens aktörer. 

Sverige har under mer än 20 års tid använt skattereduktion på energiskatt för höginblandade och rena biodrivmedel. Enligt EU-kommissionen strider detta egentligen mot statsstödsreglerna och därför har man beslutat om att godkänna skattereduktionen med ett år i taget. Varje år har det alltså varit oklart om skattereduktionen har kunnat vara kvar. 

Men nu meddelar Europeiska kommissionen att man har godkänt Sveriges statsstödsansökan om fortsatt skattebefrielse av rena och höginblandade biodrivmedel i ytterligare fyra år.

Därmed kan biodrivmedel som till exempel E85, rapsbaserad biodiesel och HVO som inte omfattas av reduktionsplikten skattebefrias i Sverige till och med sista december 2026. Det uppger finansdepartementet i ett pressmeddelande. 

Beskedet välkomnas av branschorganisationen Svebio. I ett uttalande säger man att EU-beskedet innebär att buss- och taxiföretag kan fullfölja sina ambitioner att vara helt fossilfria och åkerier kan erbjuda andra företag fossilfria transporter.

– För hundratusentals bilister ger det också möjlighet att köra sina bilar på klimatvänlig biodiesel eller etanolbränsle. Sammantaget ger det mycket stor reduktion av koldioxidutsläppen från transportsektorn, säger Gustav Melin, vd för Svebio.

Den förra regeringen ansökte om skattebefrielse i tio år, samma tid som för biogas. Nu blev det bara knappt hälften så länge, men ändå en betydligt längre tidsperiod än tidigare.

– Det är bra att vi slutligen fått ett statsstödsgodkännande, även om vi gärna hade sett att det gällde för mer än fyra år, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen i en kommentar till tidningen Bioenergi