Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kim Britten, Kim Britten / Shutterstock

Blyad bensin till bil är nu globalt utrotad

Blyhaltig bensin har sålts i omkring 100 år, men nu har Algeriet som sista land slutat med den miljöfarliga bensintypen.

2016 slutade Afghanistan, Myanmar (Burma) och Nordkorea att sälja bensin innehållandes bly. Några länder behöll dock den ålderdomliga typen av bensin vid sina drivmedelsstationer – Algeriet, Irak och Jemen. De två sistnämnda avslutade försäljningen av blyad bensin ett par år senare (finns uppgifter som säger att Irak slutade redan 2011) och ensamt kvar var Algeriet. Men i juli månad i år slutade även det nordafrikanska landet med blyhaltig bensin. Det betyder att bensin med bly nu är, enligt FN:s miljöprogram UNEP, helt bortplockad från världens samtliga marknader.

Bly i bensin var länge en verklighet. Det var under 1920-talet som man upptäckte att metallen förde med sig positiva egenskaper hos bensinen; förhöjt oktantalet samt bättre smörjning av motorernas ventiler och ventilsäten.
Man kom kvickt underfund med att bly i bensinen var farlig för människan, detta efter att flera dödsfall och sjukdomsfall på kort tid inträffade vid ett oljeraffinaderi i USA där blyad bensin hanterades. Likväl fortsatte man med bensin med bly inblandad, de positiva kemiska egenskaperna som gav mekaniska fördelar vägde helt enkelt tyngre.

På 1970-talet började man testa lågblybensin som ”endast” innehöll 0,15 gram bly per liter bensin i stället för 0,4 gram som var maxgränsen sedan 1973. Innan dess var max blyhalt 0,7 gram per liter.
1980 och 1981 infördes gränser om 0,15 gram per liter, alltså den lågblyhaltiga bensin som så smått introducerades av OK under slutet av 1970-talet.
Att man sänkte halterna bly i bensin berodde förstås på blyets hälsovådliga egenskaper med exempelvis blyförgiftning (foster-, njur och nervskador) hos människor men även påverkan i naturen där bly tas upp av växtlighet och djur, exempelvis fiskar.

På 1980-talet hände det grejer. 1986 introducerades blyfri 95-oktanig bensin parallellt med blyad bensin. När avgasreningskatalysatorn introducerades i bilar på bred front 1987-1988 och samtliga nya bilar från och med 1 januari 1989 enligt svensk lag måste vara utrustade med katalysator tappade den blyade bensinen sin kraft. Den 1 mars 1995 förbjöds bly i all motorbensin och äldre bilar vars motorer måste ha extrasmörjningen från bly tvingas använda blytillsats som adderas till blyfri bensin.

Sedan Sveriges (och många andra länders) förbud 1995 har det tagit 26 år för världen att helt sluta sälja blybensin.