Foto: Mike Davies

BMW-batterier lagrar energi åt Vattenfall

Batterier från BMW i3 drar tungt lass i Vattenfalls nya jätteanläggning i Wales.

Att batterier från elbilar kan få nytt liv har vi skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se. Nissan har valt att ge batterierna nytt liv i sina bilar medan Toyota testar att låta sina lagra och distribuera elektricitet inom industrin. Renault tänker, till en början, mer småskaligt och testar sina batterier i hushåll som energilagrare.

Vattenfall har precis starta sin anläggning vid Pen y Cymoedd i Wales där energin från vindkraftverk lagars i batterier från BMW – dock i den skala att man måste förlita sig på nya batterier, att blanda nya och gamla fungerar inte, menar man. Batterianläggningen i Wales är Vattenfalls största.

Totalt handlar det om 500 batterier likt de i modellen i3 som har en gemensam kapacitet på 33 kilowattimmar och en effekt på 22 megawatt, de förvaras i sex containrar. Anläggningen som helhet omfattas av 76 vindkraftverk god nog för en årsproduktion av el för 188 000 brittiska hushåll.

– Den här typen av hybridanläggningar kommer att spela en större roll i framtiden och vi leder utvecklingen, säger Claus Wattendrup, chef Business Unit Solar and Batteries på Vattenfall.