Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW börjar med Android Auto

Allt fler biltillverkare har börjat göra sina infotainmentsystem kompatibla med Android Auto. Nu sällar sig BMW till skaran.

BMW-förarna har sedan tidigare tillgång till en iPhone-mobiltelefons innehåll på bilens skärm via Apple Carplay. Tidigare i år började BMW ta ut en årlig avgift i USA för att användarna ska få del av tekniken, som är gratis hos andra bilmärken. BMW fick dock hård kritik för avgiftsinförandet (800 kronor per år eller 3 000 kronor per 20 år). För bara några dagar sedan backade BMW och tog bort avgiften.

Nu riktar BMW i stället fokus mot mobiltelefonanvändare som hellre har Android än iOS. Deras bilar världen över ska nämligen bli Android Auto-kompatibla. I juli 2020 tillgängliggörs möjligheten att trådlöst ansluta en Android-telefon till BMW Operating System 7.0 som är operativsystemet som ligger till grund för infotainmentsystemet och BMW Live Cockpit.

Med Android Auto kan användarna ta del av Googles innehåll – exempelvis Google Assistant och Google Maps – direkt i bilen, inte bara på infotainmentskärmen utan i BMW:s fall även i det digitala instrumentklustret och i head up-displayen.

Android Auto i Sverige

Android Auto finns ännu inte officiellt i Sverige, men de senaste dagarna verkar det som att Google har börjat rulla ut appen till vissa användare. Det är inte ovanligt att Google gör just på detta vis, det vill säga portionerar ut appar och funktioner över några veckors tid. Det har ryktats om en officiell lansering för Sverige den 16 december, men Google har inte bekräftat detta datum.