BMW kolfiberfälg

BMW lanserar kolfiberfälgar inom två år

För några år sedan var kolfiber högst ovanligt i våra bilar. Nu blir lättviktsmaterialet vanligare för varje dag som går. Nästa steg för kolfibersatsande BMW är kolfiberfälgar.

Att BMW satsar stort på kolfiber är ingen hemlighet. För lite mer än ett år sedan tecknade BMW ett avtal med flygplanstillverkaren Boeing kring utveckling och återvinning av kolfiber. Så sent som förra veckan annonserade BMW att kolfiberproduktionen i deras amerikanska fabrik ska utökas ordentligt.

Via Auto Express får vi nu reda på att BMW ska satsa på kolfiber i fälgarna. Inom två år ska det bayerska bilmärkets första kolfiberfälgar finnas tillgängliga på marknaden.

 Det handlar om två typer av kolfiberfälgar. Dels en variant helt i kolfiber som sänker fälgvikten med 35 procent jämfört med en vanlig lättmetallfälg, dels en hybridvariant där kolfiber och lättmetall används i symbios. Fälgbanan blir i kolfiber medan ekrarna är i lättmetall. Denna hybridfälg sägs spara 25 procents vikt jämfört med en vanlig lättmetallfälg.

Kolfiberfälgar är dock inget nytt. Koenigsegg erbjuder kompletta kolfiberfälgar till Agera R sedan ett par år tillbaka.