BMW i8 laserstrålkastare

BMW utvecklar strålkastare med laser

Har du tröttnat på att höra hur LED-tekniken för varje facelift breder ut sig mer och mer i lampuppsättningarna på nya bilar? Då är BMW:s senaste utvecklingsprojekt måhända upplyftande, man utvecklar nämligen stålkastare med laser!

Det må låta som science fiction, men faktum är att det är helt på riktigt, i pressmeddelandet från den bayerska biltillverkaren bekräftas att man har kommit en bra bit i utvecklingen med att utveckla laserstrålkastare för bilar.

Man beskriver det som nästa steg i utvecklingen av bilstrålkastare, och ger exempel på de senaste utvecklingsstegen inom LED-teknik. Bland annat ska ljus som automatiskt lyser upp fotgängare snart finnas på marknanden. Fördelen med att använda laser, som också kommer att skapas med hjälp av dioder, är att ljuset blir bland annat parallellt (och således mer lättkontrollerat) och mycket starkare. Detta tillsammans med att energiförbrukningen är låg gör det enligt BMW fördelaktigt att använda.

Och för dig som tycker att laser i bilstrålkastare låter skrämmande så har man också ett antal lugnande ord, för även om ljuset kan vara kraftigt så ska det inte vara så kraftigt att det kan utgöra faror för människor eller djur, och ljuset kommer dessutom inte att sändas ut direkt, utan först anpassas till att vara passande i just bilstrålkastare.

Så, när kan vi då få se laserlampor på nya bilar? Inte inom en månad, men väl om några år. Den första modell som kommer få laserblick sägs bli BMW i8, som nyligen presenterats i konceptform.