BMW:s lilla trepip låter... riktigt bra

BMW har så smått börjat presentera sin nya trecylindriga bensinmotor. Några har redan fått känna på den, trots att den är i prototypstadiet fortfarande. Så här låter trepipen från München.

BMW:s raka sexor med cylindervolym på främst tre liter har länge varit pärlor som många uppskattat. Men det råder nya tider nu och även BMW har påbörjat downsizing. Sexan har börjat få stryka på foten till förmån för turboladdade fyror och snart är trecylindriga maskiner ett faktum i bilarna från München.

 Det är lätt att tro att en trepip på 1,5 liter ska vara sävlig och tråkig. Men enligt de få som redan fått småköra motorn i en 1-serie, bland annat Autocar och bmwblog.com, är det gott om kraft i den lilla maskinen, mycket tack vare hjälp från turboaggregat. 180 hästkrafter och 270 newtonmeter för att vara exakt (i den bilen som kördes). Bmwblog.com berättar att gasresponsen klart påminner om den hos en sexcylindrig sugmotor, att det finns bra med kraft från låga varv och att turbofördröjningen är minimal.

 Vad gäller ljudet anser de att den låter betydligt bättre än BMW:s turbomatade fyrcylindriga maskiner. Motorn bjuder på ett härligt morrande och vi kan inte annat än hålla med, åtminstone av vad vi hör i filmen nedan.

 BMW:s nya trecylindriga motor kommer att återfinnas i en mängd olika bilar inom en snar framtid. Inte minst mindre citybilar men även i kommande BMW 1-serie GT som vi redan sett i form av Concept Active Tourer, övriga 1-serie men även 3-serie. Dessutom nästa generation Mini.

https://youtu.be/_xWItsdqKxk?width=575&height=353