Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bosch gör trafikköer mindre stressande 2014

Bosch är på väg att utveckla den helt autonoma körningen där bilen själv kör medan du kan luta dig bakåt. Ett första steg är tänkt att lanseras nästa år – trafikstockningsassistenten.

I dag har vi en rad olika hjälpsystem i våra allra nyaste bilar som ser till att vi håller konstant avstånd till framförvarande fordon samtidigt som farten justeras efter trafikrytmen. I vissa bilar kan vi dessutom få viss styrassistans för att inte åka av vägen om man är ouppmärksam för en kort stund.

 Dessa båda hjälpmedel samt alla andra som inte nämns här är bara början på vad som komma skall. Den självkörande bilen.

 Autonoma (självstyrande) bilar har det länge forskats kring och det finns ett flertal olika system under utveckling. Volvo ingår i ett utvecklingsteam som är EU-sponsrat och kallas Sartre. De har redan visat upp sitt system i skarpt läge.

 Google är ett annat företag som forskar kring ”förarlösa” bilar.

 Ett tredje är så klart Bosch som är en av världens största leverantör av fordonskomponenter. De förser många biltillverkare med exempelvis ESP-system, konstantfarthållare och adaptiva farthållare med radarbaserade avståndshållare.

 Just nu håller de på att utveckla ett system som ska underlätta vid trafikstockningar. Denna trafikstockningsassistent ska på helt egen hand ta bilen så smidigt som möjligt genom vägens flaskhalsar med hjälp av gasen, bromsen och styrmekanismen utan att förarens ingripande behövs. Systemet ska ta över bilen vid farter upp till 50 km/h. På så vis ska föraren kunna vara mer utvilad vid ankomst till sin destination.

 Trafikstockningsassistenten beräknas stå färdig för lansering redan under 2014.

 Därefter jobbar Bosch vidare för att utveckla systemet till ett helt autonomiskt, det vill säga där bilen sköter all körning utan förarens ingripande, även i höga hastigheter och i mer komplexa trafiksituationer. Den vidareutvecklade trafikstockningsassistenten kommer då att samverka med fler av bilens komponenter, exempelvis den adaptiva farthållaren, radar- och videobaserade kameror (även stereokameror för mer exakthet), filbytesvarnaren och GPS-systemet.