Bosch presenterar nytt start/stopp-system

Jakten på dropparna går vidare. Bosch berättar nu om andra generationens start/stopp-system som ska stänga av motorn helt, så fort den inte behövs, även under färd.

För att spara ytterligare några viktiga bränsledroppar gör sig Bosch redo att lansera nya generationens start/stopp-system, eller start-stop coasting. Med Bosch nya system, som de kort och gott kallar andra generationens start/stopp, ligger betoningen på stopp.

 Enligt tester som Bosch har utfört är motorn i bensin- och dieselbilar igång helt i onödan 30 procent av körtiden. Bilarna skulle alltså kunna segla fram utan motor en tredjedel av alla resor som görs. Med det nya start/stopp-systemet försöker man komma så nära den siffran som möjligt genom att stänga av motorn oftare.

 Dagens start/stopp-system stänger av förbränningsmotorn först när bilen står stilla, till exempel vid ett rödljus, eller när den rullar långsamt strax innan ett stopp. Bosch nya system ska däremot slå ifrån motorn även under färd, till och med i hög fart, då kraften från motorn inte behövs för att bilen ska bibehålla farten, till exempel i svagt medlut.

 Flera biltillverkare erbjuder dubbelkopplings- och automatlådor med en så kallad seglingsfunktion som låter motorn gå ned på tomgång när föraren släpper gaspedalen. Det nya Bosch-systemet ska å sin sida kunna kombineras med alla olika typer av motorer och växellådor och stänger av motorn helt och hållet.

 –Start/stopp-systemet är prisvärt, kan kombineras med alla typer av förbränningsmotorer och minskar bränsleförbrukningen markant. Bosch är övertygade om att start-stop coasting inom kort kommer att bli standardutrustning i många bilar, i likhet med luftkonditionering, säger Rolf Bulander, styrelseledamot på Bosch.