Bosch utvecklar automatiska kopplingen eClutch

Många är vi nog som uppskattar att köra en manuellt växlad bil på kurviga vägar, men avskyr att göra detsamma i köer. Nu presenterar Bosch sin eClutch – en automatisk koppling som gör livet lättare vid köbildning.

Det är nog många som skulle vilja äta kakan och ändå ha den kvar, det vill säga köra en bil med manuell växellåda när vägen är fri och rolig men slippa växla själv när det kryper fram i morgonrusningen. Nu verkar det som att Bosch är på väg att göra just det möjligt.

 eClutch är inte någon ny typ av halvautomatisk växellåda, utan kort sagt en automatiserad koppling som låter föraren använda första och andra växeln utan att behöva trampa ned kopplingspedalen. Man ska alltså kunna sitta i köerna och glida fram långsamt på ettans växel men när det blir stopp behöver man inte frikoppla, utan bara trampa på bromsen. På elektronisk väg säger eClutch åt att det är dags att frikoppla. eClutch samarbetar dessutom med start/stopp-systemet som stänger av motorn när föraren lyfter foten från gasen.

 eClutch presenteras inte bara som en lösning för att underlätta vid kökörning, det blir även möjligt att ge föraren understöd vid alla växlingar. Systemet känner när föraren är på väg att byta växel och justerar då motorvarvet för att motverka ryck i drivlinan. eClutch ses även som en lösning för att fler hybridbilar ska kunna utrustas med manuell växellåda.

 Enligt Bosch är fördelarna med eClutch inte bara att man sparar bränsle och benmuskler utan även att man sparar in på kostnaderna. eClutch-lösningen sägs vara betydligt billigare än en konventionell automatlåda vilket gör den lämplig för små och billiga bilar.