Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bose enastående fjädring blir verklighet!

Ska vi äntligen få bilar som, trotts potthål och andra ojämnheter, rullar fram som vägen vore gjord av den slätaste och lenaste asfalt man kan föreställa sig? Det ser så ut.

Kommer du ihåg Bose fantastiska aktiva fjädringssystem som vi skrev om för några år sedan? Redan då var systemet gammalt men imponerande fortfarande oerhört mycket. Ljudsystemtillverkaren Bose elektromekaniska fjädringssystem började ta form redan under 1980-talet och utvecklades till att bli allt mer avancerat under 1990-talet. 2004 var Bose redo att visa upp vad de åstadkommit och använde sig av två Lexus LS, en med Lexus vanliga hjulupphängning och en med Bose teknik som visade sig vara magnifikt.

Filmen, som du ser nedan, fick folk att tappa hackan. ”Bose-Lexusen” gick verkligen oberörd genom ojämna bansträckor. Den kunde till och med hoppa över decimeterhöga hinder.Efter att ha sett filmen frågade sig många var de kan köpa tekniken, men tyvärr, Bose hade inga planer på produktion eftersom systemet var alldeles för tungt samt att det kostade enorma summor.

https://youtu.be/3KPYIaks1UY

Men det var då det. Nu står det 2018 i almanackan och det har hänt en del grejer. Ett amerikanskt företag vid namn ClearMotion har nämligen köpt rättigheterna till Bose teknik och de har sammanfört den med det senaste i form av luftfjädring.De ska ha kommit så långt i sin utveckling av det kombinerade systemet att det sägs vara kommersiellt gångbart, samt att de har fått intresseanmälningar från fem stora biltillverkare. Produktionen sägs sättas igång under 2019.

Så här säger ClearMotions vd om systemet:

”I vårt system utrustar vi stötdämparen med en aktiv ventil som tillåter vätskan inuti att passera in och ut. Vi har realtidsaccelerometrar som läser av vägen och reagerar direkt, med motorer som ger bilen oöverträffad komfort.

Det levererar verkligen en nästan momentan nivå av avskildhet som är så märkbar att du skulle känna skillnaden under de första tre meterna av körning.”

Nu hoppas vi bara att det inte är en massa runda ord utan att det verkligen blir verklighet under nästa år.I följande film illustreras systemet på ClearMotions vis.

https://youtu.be/mdlpRAB0Guc