Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Branschen samordnar krafterna för utbyggd vätgas-infrastruktur

Biltillverkare och nationella vätgasorganisationer i Skandinavien undertecknade förra veckan en avsiktsförklaring för att främja en utbyggnad av vätgas-infrastrukturen i Sverige, Norge, Danmark och på Island. Bilarna anländer 2015, nu väntar vi bara på tankstationerna.

Det är Honda, Hyundai, Nissan och Toyota som tillsammans med nationella vätgasföretag och intresseorganisationer som undertecknat avsiktsförklaringen för att tillsammans samordna offentliga och privata intressen för att säkra finansiering och stödåtgärder för perioden 2014-2017. Nio biltillverkare undertecknade redan 2009 en avsiktsförklaring för att 2015 lansera sina bränslecellsbilar i de regioner som då har vätgasinfrastruktur, något som alltså de skandinaviska länderna nu vill bli världsledande på. Samtidigt har flera organisationer sedan 2006 samarbetat genom Scandinavian Hydrogen Highway Partnership, två parter som nu alltså samordnar sina insatser för bättre respons.

Målet är att 2015 ha 15 permanenta takstationer för vätgas, 30 satellitstationer och 500 vätgasbilar. I dag har Sverige två stationer, en i Malmö och en i Arjeplog. Honda, Hyundai, Nissan och Toyota har alla egna modeller på gång, bland annat Hyundai ix35 Fuel Celloch en uppföljare till Honda FCX Clarity. Men även Mercedes, BMW och Mazda har haft bilar på gång i ett par år, men utan serieproduktion. Hur stora investeringar infrastruktursatsningen skulle innebära framgår dock inte i nuläget.

Vad innebär då en vätgasbil? Jo, en elmotor står som drivkälla precis som i en vanlig elbil. Skillnaden är dock att i stället för ett batteri har bilen bränsleceller som omvandlar vätgasen till elektricitet, som i sin tur driver elmotorn. Räckvidden med en normalstor tank är cirka 65 mil, med enbart värme och vatten som utsläpp.