Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andriusm

Britter kan få betalt för att skrota dieselbilen

Enligt ett förslag, som ännu inte är officiellt presenterat, kan britter med dieselbilar få uppemot 22 500 kronor för att göra sig av med dem.

Storbritannien kämpar mot dålig luftkvalitet som orsakas av bland annat de omkring 11,2 miljoner dieselbilar, varav drygt två miljoner av dem är äldre än tolv år gamla, som rullar runt på öriket. Nästan 12 000 människor sägs under 2013 ha dött i förtid på grund av luftföroreningarna.

Förslagen för att motverka utvecklingen i landet har duggat tätt senaste tiden varav vi skrivit om flertalet av dem. Bland annat har förslag om kraftigt höjd skatt för dieselbilar, bilförbud runt skolor och dyrare biltullar diskuterats.

Ett nytt förslag, som ännu inte är officiellt presenterat men avslöjat av BBC, är att erbjuda dieselbilsägare en skrotningspremie på uppemot 22 500 kronor. Exakt hur förslaget ser ut vet man inte men BBC spekulerar i att, för att inte kostnaderna ska skena iväg, det endast rör äldre dieselbilar.

Den brittiske parlamentsledamoten Neil Parish sägs stödja förslaget om en skrotningspremie för dieselbilar och hans avsikt är att under parlamentsdebatten på onsdag lyfta fram det för övriga ledamöter. Enligt hans beräkningar skulle en statlig finansiering om cirka 5,5 miljarder kronor räcka till att få bort nästan tio procent av de fem miljoner skitigaste dieselbilarna från vägarna.

Det är inte första gången som det diskuteras höga skrotningspremier för dieselbilar i Storbritannien. Londons tidigare borgmästare Boris Johnson lade för några år sedan fram ett förslag som är nästan identiskt med det som nu är aktuellt.