Britter utvinner bensinbränsle ur luft och vatten
Genom att utvinna koldioxiden ur luften och vätet från vattnet har det lilla företaget Air Fuel Synthesis i brittiska Stockton-on-Tees sedan augusti tillverkat fem liter bränsle, men betydligt mer är planerat.
Än så länge har företaget bara ett demonstrationslaboratorium som endast fungerar på en mycket liten experimentell skala. Optimismen är dock stor och senast om två år är målet att ha ett större raffinaderi med kapacitet för en ton bränsle per dag.
Egentligen är själva tekniken som Air Fuel Synthesis använder sig av inte revolutionerande. Det är gammal teknik som kräver elektrolys för att framställa bränslet. Problemet är bara att med dagens teknik kräver elektrolysen betydligt mer energi än vad den slutgiltiga produkten innehåller eftersom det i varje omvandlingssteg finns en energiförlust. Det är dock inget som oroar Air Fuel Synthesis eftersom de anser kunna utveckla den befintliga tekniken så pass att det kommande raffinaderiet ska kunna klara att producera bränslet på helt kommersiella grunder. I dag påstås det kosta över 4 000 kronor att utvinna ett ton koldioxid, men även på det området går utvecklingen snabbt och kostnaden lär snart sjunka till en betydligt lägre nivå, åtminstone om vi får tro Air Fuel Synthesis.
Ett ton om dagen är dock bara en fis i rymden av allt bensinbränsle som förbrukas varje år. Bara i Sverige förbrukade vi över hisnande 3 175 000 ton motorbensin under 2011 enligt statistik från Svenska Petroleum & Biodrivmedel-institutet. Därför är det ganska naturligt att britterna till en början säger sig fokusera mot racingbranschen som kräver ett extra rent bränsle. De är inte heller lika priskänsliga som vanliga konsumenter och tekniken kan komma att löna sig snabbare. Vi vanliga bilister kan bara vänta och hoppas på en förfinad teknik så att vi också får ta del av den.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se