Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SL

Bussar börjar mäta luftkvalitet – kan leda till fler miljözoner

Åker du buss i Stockholm den närmaste tiden så är du med och mäter luftkvaliteten på stadens gator. Mätningarna görs för att få en bättre uppfattning om hur bra luften är på olika platser. Resultatet kan komma att användas för att utöka de miljözoner som redan finns.

Miljözoner som stoppar bilar med höga utsläppsvärden har blivit ett sätt för flera städer i Europa att förbättra luftkvaliteten. Och det handlar då först och främst inte om utsläpp av koldioxid utan av farliga partiklar och kväveoxider.

Men för att veta hur bra eller dålig luften är krävs omfattande mätningar över lång tid. Luftens kvalitet påverkas också av vädret varför det är svårt att jämföra mätvärden från ett tillfälle till ett annat.

Nu har bussbolaget Keolis inlett ett samarbete med Senseable Stockholm för att under en veckas tid använda Keolis bussar som mätinstrument. Senseable Stockholm är i sin tur ett samarbete mellan Massachusetts Institute of Technology (MIT), Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Stockholms stad, Stockholms handelskammare och fastighetsbolaget Newsec.

LÄS OCKSÅ: Miljözoner i Stockholm kan påverka klimatet negativt 

Samarbetsprojektet har startat studien för att i framtiden göra det möjligt att använda rörliga sensorer för att mäta luftkvaliteten. I dag finns ett antal fasta mätstationer runtom i staden men de mätningarna behöver kompletteras för att få ett bättre beslutsunderlag.

– Det har ett stort värde för oss på Keolis att på ytterligare ett sätt kunna bidra till en bättre luftkvalitet. Keolis bussar körs sedan 2015 genomgående på förnybart bränsle och satsningar som förbättrar luftkvaliteten är viktigt för oss att delta i, säger Keolis vd Jan Kilström, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Daniel Helldén vill övervaka nya miljözonen med kamera

Studier och mätningar har redan genomförts i New York och flera andra amerikanska städer.

– Vi forskar på hur nya sensorer och nya data kan utveckla staden och dess miljö. Linjebussar är här en intressant plattform, och vi ser med stort intresse på det pågående samarbetet inom projektet, säger Anders Karlström, professor samt Head of Transport and Location Analysis, KTH.

Den 15 januari i år infördes den första miljözonen för personbilstrafik i Stockholm. Zonen omfattar delar av Hornsgatan och ett område där det tidigare uppmätts dålig luftkvalitet. Miljözonen stänger ute bland annat äldre bensin- och dieselbilar från att köra på Hornsgatan. Gatan har sedan tidigare dubbdäcksförbud.