Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Nej, din bil har inte aktiv fjädring!
2 AV 2
Foto: BYD

BYD kan hoppa med aktiv fjädring

Med hjälp av aktiv fjädring kan BYD U9 ta ett skutt upp i luften. Inte nog med den, den kan köra på tre hjul också. 

Kinesiska BYD har utvecklat ett aktivt fjädringssystem som låter bilen hoppa upp i luften och köra på tre hjul om så krävs. BYD sa att systemet, kallat DiSus, hjälper till att säkerställa att ett fordon kan förbli stabilt under de flesta körförhållanden. 

Enligt företaget ska systemet förbättra säkerheten genom att motverka välttendenser och minska påfrestningen på passagerarna under hård acceleration, inbromsning och kurvtagning genom att karossrörelserna hålls i schack. 

Det är alltså fråga om riktig aktiv fjädring, där man tillför energi för att kontrollera fjädringsrörelsen, till skillnad från de system som vi är vana vid: luftfjädring och adaptiv stötdämpning, som kan ändra fjäderstyvheten eller stötdämparnas motstånd mot fjädringsrörelser. I dag finns endast en bil på marknaden med aktiv fjädring, Ferrari Purosangue

Tekniken demonstrerades i en BYD Yangwang U9.
Tekniken demonstrerades i en BYD Yangwang U9.
Tekniken demonstrerades i en BYD Yangwang U9.
1 AV 5
Tekniken demonstrerades i en BYD Yangwang U9.
Foto: BYD
2 AV 5
Foto: BYD
3 AV 5
Foto: BYD
4 AV 5
Foto: BYD
5 AV 5
Foto: BYD

BYD säger att DiSus finns i fyra varianter och alla kan inte hoppa själva: DiSus-C (”Intelligent Damping Body Control System”), DiSus-A (”Intelligent Air Body Control System”), DiSus-P (”Intelligent Hydraulic Body Control System”) och DiSus-X. Vad den sista skulle betyda har BYD inte givit någon förklaring till. 

Men ska man försöka utläsa vad det kan tänkas handla om skulle det kunna vara så att den första handlar om adaptiva stötdämpare, den andra om luftfjädring, den tredje möjligen om någon form av nivåreglering och den fjärde, ja, det lär vara just aktiv fjädring. 

För i samband med att BYD presenterade tekniken visade man också upp superbilen U9 (egentligen från lyxvarumärket Yangwang), utrustad med just DiSus-X, och demonstrerade hur den kan skutta omkring. Se hur det går till på filmen nedan. 

https://youtu.be/TDG5bDRNkcc

När DiSus kommer att bli verklighet i någon produktionsbil vet vi ännu inte, men BYD planerar att gradvis rulla ut tekniken över sina varumärken, med början med DiSus-P i suven Yangwang U8, DiSus-A i crossovern Denza N7 och DiSus-C i modellerna BYD Han och Tang, samt några modeller från märket Denza.