Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bygg din egen självkörande bil – med tejp och läsk

En burk läsk och en bit tejp, det är allt som krävs för att göra nya Mercedes S-klass till en helt självkörande bil.

https://youtu.be/Kv9JYqhFV-M

Chipp och välkomna till Hajk. I dag ska vi visa hur du bygger din egen självkörande bil. Allt du behöver är en burk läsk och en bit eltejp. Och så en Mercedes S-klass av senaste generation, förstås. Allt du behöver göra är att ta din tejpbit, tejpa fast läskburken vid ratten, och aktivera bilens alla hjälpsystem.Nej, det är inte Bengt Alsterlind som gått från att göra

 udda smörgåspålägg eller säckpipor av plastkassar till att bygga om bilar till självkörande, även om man kan tro det. Det är i stället den tyske ägaren till en ny Mercedes S 500 som beslutat sig för att testa de olika assistanssystem som bilen är utrustad med.

Med hjälp av en rad kameror och sensorer runt bilen har nämligen nya Mercedes S-klass både en avancerad adaptiv farthållare och en minst lika avancerat filbytesvarningssystem. Med farthållaren hålls inte bara hastighet och avstånd till närmast framförvarande bil, bilen anpassar också avståndet till det som är lämpligt baserat på hastigheten. Filbytesvarnaren, som i vanliga fall bara svänger tillbaka eller piper när ett körfälts markering överträds, finns hos S-klass med en funktion som styr bilen automatiskt och håller den rätt, i mitten av körfältet.

Med dessa båda funktioner aktiverade klarar alltså bilen att, på väger utan direkta korsningar och med tydliga vägmarkeringar, köra sig helt själv. Detta är dock inte tillåtet på särskilt många marknader i dagsläget, och därför har Mercedes också fått utveckla en sensor som känner av ifall någon håller i ratten.

Sensorn fungerar, uppenbarligen, genom att känna av vikt. Och det är denna vikt, från en hand, som denne tyske ägare simulerar med hjälp av läsk och tejp. I filmen ovan ser vi bilen köra helt själv utmed Autobahn. Och även om vägen är någorlunda rak så ser vi rattens rörelse om vi tittar noga. Plus att du får höra lite tysk radio som bakgrundsljud.