Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Eldriven båttaxi från Candela.
Eldriven båttaxi från Candela.
Eldriven båttaxi från Candela.
Eldriven båttaxi från Candela.

Candelas eldrivna båttaxi för 12 personer

Flygande över vattenytan. Så ska Candela P-12 bli billig och klimatvänlig båttaxi för 12 personer. Båten ska klara att köras i 20 knop under två timmar.

Många har försökt och vi har sett stundtals mer eller mindra fantastiska lösningar på elektrifierade båtar. Tunga batterier i kombination med svårt att ladda har hittills bromsat utvecklingen av eldrivna båtar.

Men vem har inte drömt att kunna åka båt utan ett besvärande motorljud?

Nu ser företaget Candela ut att ha löst alla knutar. Elbåten Candela P-12 har utvecklats för att kunna arbeta som taxibåt för upp till 12 personer. Båten ska, enligt Candela, kunna drivas med en kostnadsreduktion på 85 procent jämfört med båtar med förbränningsmotor – vilket så klart öppnar en rad nya affärsmöjligheter för båttaxibranschen.

Vi har kört den foilande elbåten Candela Seven. Klicka på bilden för att läsa allt om hur den upplevs, fungerar, är uppbyggd och mycket mer. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Leverans nästa år

P-12 har en toppfart på 30 knop men ska klara att köras i två timmar i 20 knop. Batterierna ska dessutom gå att snabbladdas med likström på mindre än en timme.

Att båten svävar lite ovanför ytan och ljudlöst betyder också att den kan köras på betydligt fler platser och i högre fart jämfört med båtar med bensin- eller dieselmotorer.

Enligt Candela förbrukar P-12 ungefär lika mycket energi per passagerare som en normal familjebil och cirka 80 procent mindre än dagens konventionella båttaxi.

Candela-teamet på 50 personer har utvecklat alla komponenter och byggt egen kolfiber. P-12 delar flera komponenter med den större färja som just nu utvecklas för Stockholms stad.

P-12 ska vara klar för leverans om drygt ett år, i slutet av nästa år. Det finns ingen uppgift om pris.