Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Circle K

Circle K ställer ut mobila laddstationer

För att underlätta vid påsklovstrafiken kommer Circle K att ställa ut två mobila snabbladdningsstationer. Den ena hamnar i Ljusdal, den andra i Mora.

Den som har åkt elbil mot fjällen i samband med sport- eller påsklov har förmodligen upplevt att det är trångt vid laddstationerna. Det vill Circle K råda bot på och ställer därför ut två mobila laddstationer, den ena i Mora och den andra i Ljusdal, strategiskt placerade för många påsklovsfirande fjällresenärer.

Varför mobila laddare? Därför att de kan flyttas runt till de platser där de behövs som mest vid olika tillfällen, och för att de kräver mindre markarbeten än stationära laddstationer. Circle K:s mobila snabbladdare har inbyggda batterier som gör att de kräver en nätanslutning med mindre kapacitet.

LÄS MER: Sverige har alldeles för få laddplatser

Varje mobil snabbladdare har två laddare, med totalt fyra laddpunkter för fyra samtidigt laddande elbilar. Den totala kapaciteten är 300 kilowatt. Har man otur och laddare samtidigt som tre andra elbilar får man alltså en maxeffekt på 75 kilowatt. De mobila laddarna ska dyka upp i Circle K:s mobilapp precis som de vanliga, stationära laddarna.

Audi, Skistar, Jämtkraft och MER samarbetade för att få ut en mobil snabbladdare i Sveg under sportlovsveckorna.Audi, Skistar, Jämtkraft och MER samarbetade för att få ut en mobil snabbladdare i Sveg under sportlovsveckorna.Audi, Skistar, Jämtkraft och MER samarbetade för att få ut en mobil snabbladdare i Sveg under sportlovsveckorna.
Audi, Skistar, Jämtkraft och MER samarbetade för att få ut en mobil snabbladdare i Sveg under sportlovsveckorna.

– Tanken med dessa mobila enheter är att de ska kunna flyttas runt. Det kan handla om säsongslägen, lägen vi vill testa eller lägen vi ser en stor potential på men som det tar lång tid att få en nätanslutning till, säger Jenni Alterling, Senior Manager E-mobility på Circle K.

Circle K är inte de enda som satsar på mobila snabbladdare. I ett samarbete mellan Audi, SkiStar, Jämtkraft och Mer ställdes en mobil laddstation i Sveg i samband med sportlovet och den uppges ha använts i en omfattning som vida överträffade förväntningarna. Den mobila laddaren stod i Sveg under sportlovsveckorna 7–10 och cirka 750 bilar uppges ha använt den under perioden. Härjedalens kommun planerar att ha en permanent laddstation på samma plats färdig under hösten 2023.