Foto: Continental

Continental visar gröna bromsar för elbilar

Mindre och lättare bromsar som minskar rullmotståndet. Det anser Continental vara avgörande för att göra elbilarna ännu miljövänligare. Nu visar de sina gröna bromsar.

En av bilvärldens största underleverantörer, Continental, visar nu upp ett nytt bromssystem anpassat för elbilar. Continentals så kallade Green Calipers uppges vara betydligt lättare än vanliga bromsskivor och bromsok och ger mindre rullmotstånd. Enligt Continental sparas totalt fem kilogram per hjul med de nya bromsarna och den minskade friktionen mellan bromsbelägg och skiva ska förlänga räckvidden för elbilar.

1 AV 2
Foto: Continental
2 AV 2
Foto: Continental

Continental understryker att deras Green Caliper inte är svagare än vanliga bromsar. Elbilar ställer andra krav på bromsar på grund av sin tyngd, men bromskraftåtervinningen medför också att de mekaniska bromsarna används mer sällan. Bromsoken och beläggen är mindre, och griper tag längre ut på skivorna. Beläggen kan dessutom göras tunnare eftersom de inte slits lika fort som på förbränningsmotorbilar. I det bromsområde, oftast upp till 0,3 g, där beläggen normalt ligger svagt an mot skivan för att ge en mild inbromsning, finns här en luftspalt mellan belägg och skiva då det är elmotorn som i stället står för bromsningen.

Continentals nya bromsar kan ses som ett tecken på att bilindustrin förbereder sig för det nya europeiska utsläppsregelverket Euro 7. De nya reglerna, som träder i kraft år 2025, omfattar inte bara utsläpp från bilens avgasrör utan även bromsar och däck. Elbilar väger generellt mer och sliter därför mer på bromsar och däck vilket påverkar omgivning och miljö i högre utsträckning.