Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Continental

Continental visar robot för trådlös laddning

Vill du ladda din elbil trådlöst och att det ska gå helt automatiskt? I så fall kan Continentals laddrobot vara något. Nu utvecklas en automatisk laddrobot som kan vara färdig senare i år.

Flera biltillverkare har experimenterat med trådlös laddning av laddhybrider och elbilar, men tekniken har inte riktigt slagit igenom. För några år sedan lanserade BMW induktiv laddning som tillval till laddhybriden 530e iPerformance, men i dag finns tillvalet inte kvar. Men tekniken är inte död för det. Nu presenterar teknikföretaget Continental Engineering Services ett samarbete med startupföretaget Volterio som utvecklar en automatisk laddrobot.

Vid mitten av det här året ska Continental och Volterio ha en i stort sett produktionsfärdig prototyp av laddroboten klar och fullskalig produktion är planerad till 2024.

Laddroboten letar sig fram över golvet och letar upp rätt position för laddning.Laddroboten letar sig fram över golvet och letar upp rätt position för laddning.Laddroboten letar sig fram över golvet och letar upp rätt position för laddning.
Enheten som fästs på bilens undersida.Enheten som fästs på bilens undersida.Enheten som fästs på bilens undersida.
1 AV 2
Laddroboten letar sig fram över golvet och letar upp rätt position för laddning.
Foto: Continental
2 AV 2
Enheten som fästs på bilens undersida.
Foto: Continental

Den automatiska laddlösningen består av två enheter: en som fästs på bilens undersida och en platta som ligger på golvet. När bilen parkeras söker sig laddplattan på golvet till sin motpart på bilen och laddningen startas automatiskt. Man ska alltså inte behöva precisionsparkera bilen på samma sätt som man kan behöva placera mobiltelefonen noggrant över laddplattan för att få den att laddas. Men helt snett kan man inte parkera, laddroboten kan bara justera sig upp till 30 centimeter från den ideala positionen. Enligt de båda företagen blir laddförlusterna minimala eftersom laddningen inte görs genom magnetfält, utan genom fysisk överföring mellan de två enheterna som möts på samma sätt som en mobiltelefon och laddplatta.

Laddroboten utvecklas för att kunna eftermonteras på redan befintliga elbilar och laddhybrider och är främst avsedd för laddning i hemmiljö. Systemet ska kunna leverera laddeffekt upp till 22 kilowatt, men Continental och Volterio planerar att ta fram en lösning för publika laddplatser med effekt upp till 50 kW.