Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fraunhofer ICT

Cylinderblock av plast i framtiden

Cylinderblock av plast kan bli en verklighet inom en snar framtid. Har fördelar som lägre vikt, lägre förbrukning och lägre ljudnivå.

Viktbesparing når nya höjder tack vare forskare vid tyska Fraunhofer. De ha lyckats utveckla en fungerande motor med cylinderblock tillverkat i plast, dock inte helt i plast då cylinderloppet fortfarande är tillverkat i metall. Övriga delar i blocket är däremot tillverkat av en gjutbar glasfiberförstärkt plast.

Kombinationen innebär att vikten är så mycket som 20 procent lägre än motsvarande motor tillverkade av konventionella material som aluminium. Förutom den uppenbara fördelen med lägre vikt ska det nyutvecklade cylinderblocket även ha fördelar som lägre förbrukning, lägre ljudnivå och avger mindre värme.

Forskarna har i nuläget utvecklat en prototyp som baseras på en encylindrig motorcykelmotor på 650 kubik från BMW, men tekniken kan troligen komma att appliceras även för bilmotorer i framtiden. Enligt forskarna vid Fraunhofer lämpar sig tillverkningsprocessen även för masstillverkning och priset uppskattas till motsvarande nivå som för cylinderblock i aluminium.

Redan på 1980-talet fanns teorier om att använda plast till motorkonstruktioner men på den tiden var problemet att utveckla en hållbar tillverkningsprocess, ett annat problem var att få plasten och metallen bli kompatibla med samma värmeutvidgning, problem som nu har lösts.

– Nu har vi bevisat att det går att få ut samma prestanda ur vår prototyp som konventionellt tillverkade motorer, säger Dr. Lars-Fredrik Berg.

Nästa steg för forskarlaget uppges vara att utveckla en flercylindrig motor enligt samma modell.

Foto: Fraunhofer ICT