Danmark vill att EU beslutar om bensinförbud
Nio länder, däribland Danmark, vill att EU beslutar om ett datum där det inte längre blir tillåtet att sälja nya bensin- och dieselbilar.
– Vi måste accelerera omställningen till gröna transporter och nya lagar ger en tydlig signal till tillverkare och kunder i Europa, säger den danske miljöministern Dan Jörgensen.
Flera länder har tagit egna initiativ och fattat beslut om ett förbud mot bensin- och dieselbilar. Storbritannien har diskuterat 2035 eller 2030 som ett bra slutdatum för att sälja nya bilar med förbränningsmotorer. Nu vill nio länder inom EU att lagstiftarna inom unionen bestämmer sig. Ett slutdatum för försäljning av nya bensin- och dieselbilar skulle skicka rätt signal till biltillverkarna och till bilköparna, menar den danske miljöministern Dan Jörgensen.
Förutom Danmark är det Nederländerna, Österrike, Belgien, Grekland, Irland, Litauen, Luxemburg och Malta som signerat uppmaningen till EU.
En fjärdedel av utsläppen av så kallade växthusgaser kommer från transportsektorn och EU har egna tuffa klimatmål att nå upp till.
Volvo satsar på el
I juni ska EU fatta beslut om nivåer för utsläpp av koldioxid från nya bilar. Tidigare har EU en målsättning att sänka utsläppen med 55 procent till 2030 och då jämfört med utsläppen 1990. EU har också uttalat en målsättning att vara helt koldioxidneutralt till 2050.
Men för att nå de målen behövs krafttag de kommande åren. Länder som uppmanat om beslut om ett förbud menar att unionen behöver satsa på laddinfrastruktur för att göra det möjligt att ställa om till elbilar.
Länderna vill inte att EU:s lag ska vara allsmäktig utan varje land ska också kunna fatta egna beslut om hur utfasningen ska gå till.
Flera biltillverkare har tagit egna beslut om hur snabbt omställningen ska gå till. Volvo, Jaguar, Ford och Bentley har sagt att de ska sälja enbart elbilar efter 2030. I förra veckan meddelade Volkswagen att de siktar på att 70 procent av försäljningen 2030 består av elbilar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se