Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Drivmedel måste nu miljödeklareras i Sverige

Från och med i dag, 1 oktober 2021, är det obligatoriskt för leverantörer av drivmedel att vid pump, laddare och gasdispenser presentera respektive drivmedels klimatpåverkan och råvaror, inklusive andelen förnybart innehåll.

Sverige är först i världen med att införa miljödeklaration av flytande och gasformiga drivmedel samt elektricitet på drivmedels- och laddstationers pumpar, gasdispenser och laddstolpar. Informationen ska tydliggöra drivmedlets klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv (så kallat Well-to-Wheel) samt dess råvaruinnehåll inklusive andelen förnybar energi.

Miljödeklarationen är vad man kallar för släpande, det vill säga att den information som presenteras grundar sig på drivmedelleverantörens totala försäljning under föregående år. De miljödeklarationer som finns på mackarnas drivmedelspumpar i dag grundar sig på 2020 års uppgifter.
Våra egna observationer under dagen visar att alla mackar inte har fått upp deklarationerna trots att de är obligatoriska från och med just i dag – den 1 oktober 2021.

Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Mindre mackar har ingen skyldighet att sätta upp miljödeklarationer på drivmedelspumparna. Det är samma mackar som enligt pumplagen inte heller behöver erbjuda förnybart drivmedel.

– Miljödeklaration av drivmedel vid pump är ett bra första steg, säger Marie Pellas, Gröna Bilisters ordförande, och fortsätter:

– Nästa steg är att miljödeklarera fordonen, både i bilhallen och reklamen. Vi måste se informationen framför oss när vi gör våra val för att den ska påverka vårt beteende.