Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg & Mattias Rabe / Teknikens Värld

E-bränslebilar kan vara godkända även efter 2035

Trots EU-parlamentets beslut om förbud kan bilar som drivs av klimatneutrala e-bränslen tillåtas även efter 2035. EU-kommissionen har kommit med ett förslag på hur det skulle kunna gå till. 

I mitten av februari röstade EU-parlamentet för att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar inom EU från och med 2035. Sedan återstod bara en formsak, att medlemsländernas ministrar skulle klubba igenom förslaget. 

Men alldeles innan det skulle ske invände Tysklands transportdepartement mot förbudet och satte sig på tvären. Då ville man ha försäkringar om att det fortsatt ska vara tillåtet att sälja bilar med förbränningsmotorer som drivs av så kallade e-bränslen, alltså syntetiskt framställda bränslen utan fossilt innehåll. 

Nu har EU-kommissionen utarbetat en plan för att gå Tyskland till mötes. Enligt planen skulle försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer som enbart körs på klimatneutrala e-bränslen tillåtas även efter 2035. I utkastet sägs att sådana fordon kommer att behöva någon form av spärr som hindrar motorn från att starta om bränslet inte är koldioxidneutralt. Det rapporterar Automotive News. 

Det tyska transportdepartementet har varit i kontakt med kommissionen för att nå en lösning i frågan. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har den tyske transportministern Volker Wissing synpunkter på förslaget men vill inte förkasta det helt utan snarare komma med förbättringar.