Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Einride

Einrides förarlösa lastbil slår rekord på Top Gear-banan

För att visa hur precisa och avancerade de förarlösa, elektriska lastbilarna är lät Einride ett exemplar köra på Top Gears bana vid Dunsfold Aerodrome i Storbritannien. Rekord slogs.

Dock ska vi börja med att det inte var speciellt svårt att slå rekord runt Top Gear-banan i denna fordonskategori, aldrig tidigare har ett autonomt (självkörande) transportfordon tagit sig an uppgiften.
Det var Einrides snabbaste pod, AET 4, som körde varvet runt den berömda banan, det vill säga det svenska teknikföretagets snabbaste modell som toppar 85 km/h och som presenterades förra veckan.

Oavsett vad är det ändå imponerande att se den elektriska lastbilen utan förare ta sig runt banan och köra i mål efter 2 minuter, 44 sekunder och 14 hundradelar. Hela varvet ser du i filmen nedan.

https://youtu.be/Eokpf5Ty464

– Att framföra ett autonomt och elektriskt transportfordon i denna typ av hastighet och under dessa villkor är en stor prestation, och visar att vår teknik är redo att möta flera olika sorters typiska godstransportsituationer. Vårt team har under flera månader varit hängivna att möjliggöra detta, och vi är stolta över alla inblandades hårda arbete, säger Robert Falck, vd för Einride.

LÄS OCKSÅ: Svenska Einride imponerar på Elon Musk

1 AV 7
Foto: Einride
2 AV 7
Foto: Einride
3 AV 7
Foto: Einride
4 AV 7
Foto: Einride
5 AV 7
Foto: Einride
6 AV 7
Foto: Einride
7 AV 7
Foto: Einride

Nästa anhalt för Einrides förarlösa lastbil är Goodwood Speed Week där den kommande helg ska slå rekord upp för den klassiska backen. Goodwood Speed Week är ett specialevenemang som ersätter Goodwood Festival of Speed som i sin naturliga form är inställd på grund av coronapandemin.

Vi misstänker att det blir rekord även i Goodwood, vilket som sagt inte är så svårt bara den tar sig i mål. Men ändock imponerande.