Elon Musk utmanar Vattenfall och E.On
Tesla och Elon Musk vill börja sälja el i Europa. Blir Tesla en eldistributör kan de säkra tillgången på el till sina bilkunder och pressa ner priserna för el och snabbladdning. På sikt kan också Tesla fylla hemmabatterier med sin egen el.
Tesla utmanas av de etablerade biltillverkarna som rullar fram elbil efter elbil. Elon Musk försöker att behålla försprånget med hjälp av nya energieffektiva batterier, en nyhet ska släppas senare i höst, och fortsatt satsning på egna processorer och smart mjukvara.
Men nu har Elon Musk hittat ytterligare ett område där han vill vara med och utmana de etablerade storföretagen.
Nyligen har Musk förvärvat en licens som ger honom möjlighet att distribuera el i Västeuropa. Musk har också frågat Tesla-ägare i Tyskland hur de skulle ställa sig till att ansluta sig till Teslas nya kraftbolag.
Nu räknar el- och bilbranschen med att Elon Musk och Tesla tillsammans med någon partner kommer att utmana de stora kraft- och elbolagen i Europa, som Vattenfall och E.On. Därmed ska Tesla ta kontrollen över kostnaden för den el som ska ladda de nya elbilarna. Flera biltillverkare har inlett samarbeten med elbolag om laddning och snabbladdning av elbilar men de har fått kritik för att lösningarna både är dyra och krångliga.
Laddsamarbetet Ionity tar så mycket som 8-10 kronor per kWh vid snabbladdning på någon av deras laddpunkter runtom i Europa, att jämföra med en fjärdedel av det priset om du laddar på någon av Teslas stationer.
Dyr snabbladdning av elbilar riskerar att helt plocka bort bilarnas konkurrensfördel jämfört med bilar med förbränningsmotor.
LÄS OCKSÅ: Tesla-byggare hittade amerikanska bomber
På sikt kan Tesla använda sin eldistribution till att ladda de hemmabatterier företaget också säljer. Hemmabatterier är än så länge inte fått något stort genombrott i Europa men i takt med att elnäten behöver balanseras bättre kan hemmabatterier bli en bra lösning för att ständigt ha tillgång till el till sin bil och passa på att köpa el när den är billig.
I juni i år blev Elon Musks nya företag medlem av Paris-baserade elhandelsplatsen EPEX Spot. En månad senare genomförde Tesla en stor undersökning bland sina bilägare i Tyskland där de fick svara frågor om hur de köper och använder el och hur benägna de skulle vara att byta till ett Tesla-ägt elbolag.
I Tyskland finns mängder av solpaneler som kan behöva Teslas hemmabatterier för att fungera mer kostnadseffektivt.
Elon Musk kan också behöva bli en eldistributör för att säkra tillgången på klimatvänlig el till sin nya bil- och batterifabrik utanför Berlin. Musk försöker köpa klimatvänlig el till fabriken men när produktionen är i full gång kommer han att behöva köpa mellan 100 och 400 MW.
Tesla har sökt liknande licenser för att handla med och distribuera el i Storbritannien och Australien. Enligt flera bedömare kan nästa stora affärsområde för Tesla vara att producera och distribuera förnybar energi från sol, vind och vatten.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se