Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bild på elväg med en slinga i vägbanan.
Bild på elväg med en slinga i vägbanan.
Bild på elväg med en slinga i vägbanan.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Bild på elväg med en slinga i vägbanan.
Foto: NCC

Elvägar kan minska elbilsbatterier med 70 procent

Om en elbil laddar under färd kan batteriet minskas med upp till 70 procent och belastningen på elnätet sprids ut mer över dygnet, visar en ny studie från Chalmers.

Koldioxidutsläppen, eller framför allt att minska dem, är alltjämt ett av de hetaste ämnena på tapeten. EU har nyligen skärpt kraven för just utsläppen från och med 2035, som i praktiken kommer innebära att nya fossilt drivna bilar mer eller mindre blir förbjudna att säljas. Sveriges regering har ett ännu strängare mål: att förbjuda bensin- och dieselbilar från 2030.

Samtidigt ökar elbilarna på vägarna och det belastar både elnät och vägar samt ställer samhället inför en rad utmaningar. Därför håller flera aktörer på med diverse undersökningar och forskningsprojekt för att se hur de olika utmaningarna ska mötas. Chalmers är en av dem och de har tittat närmare på fenomenet elvägar, vilket inte i sig är nytt, men i kombination med verkliga körmönster. Detta för att beräkna exempelvis laddmönster och olika kostnader.

Det finns olika typer av elvägar, antingen med elslingor i själva vägbanan eller vid sidan av vägen – eller med ledningar ovanför bilarna likt spårvagnar och tåg. Olika metoder lämpar sig för olika typer av fordon, förstås, men oavsett metod innebär elvägar att ett fordon laddas under färd. Det minskar dels behovet av att ladda bilen när den står still och i sin tur även behovet av att lagra energi i batteriet.

Forskare från Chalmers har analyserat data från 412 fordon och resultatet visar att elvägar på 25 procent av de mest trafikerade riksvägarna och europavägarna i kombination med hemmaladdning skulle vara optimalt. Det skulle bland annat kunna leda till mindre batterier i elbilarna – och därmed mindre vikt, kostnad och påverkan.

– Vi ser att det går att minska den nödvändiga räckvidden på batterier med drygt två tredjedelar om man kombinerar laddningen på det här sättet. Det skulle minska behovet av råvaror till batterier och elbilen kan dessutom bli billigare för konsumenten, säger Sten Karlsson, en av författarna till studien.

Men alla har olika förutsättningar och som vanligt i dessa sammanhang drabbas glesbygden negativt.

– Vi ser till exempel att de som bor på landet skulle behöva närmare 20 procent större räckvidd på sina batterier jämfört med de som bor i en större stad, säger Wasim Shoman, som också är en av författarna till studien.

Studien tar också i beaktning att föraren själv väljer om den vill ladda på elvägen eller inte och att man kanske inte skulle göra det varje gång bara för att man kan. Författarna menar att det inte finns någon affärsmodell för ett eventuellt elvägsnätverk och att det kanske inte skulle gynna alla kostnadsmässigt.