Foto: Mzacha

En timmes körförbud på alla svenska bilar

Jo, Bilprovningen ger alla svenska bilister körförbud under lördagskvällen 31 mars, dock ett frivilligt sådant. Det är Bilprovningens utmaning till sina kunder att ytterligare skänka klimatfrågan en tanke.

Lördag 31 mars 2012 mellan klockan 20.30 och 21.30 är det Earth Hour. Då släcker medborgare, företag och myndigheter ner massvis med ljuskällor i 147 länder och tusentals städer. Bland annat släcks Eiffeltornet i Paris och Globen i Stockholm under den en timme långa manifestationen. Detta som ett led i att vi ska sätta fokus på klimatdebatten och samtidigt under en kort stund minska påfrestningarna på miljön.

 Bilprovningen tar det hela ett steg ytterligare. Förutom att släcka ner ljus uppmanar de nu alla sina kunder att lämna bilen stående under Earth Hour-timmen på lördagskvällen. De ger helt enkelt alla sin kunder ”körförbud”.

 – På lördag när det är Earth Hour går vi ett steg längre. Då utmanar vi kunderna att inte ens använda bilen utan att ställa den. Detta gör vi genom att dela ut ”körförbud” till alla kunder, säger Bilprovningens verkställande direktör Magnus Ehrenstråhle.

 Under lördagen har 113 av Bilprovningens stationer öppet. Alla som besiktigar sin bil under dagen får förutom besiktningsprotokollet även en lapp med om att bilen fått ”körförbud”.