Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joerg Mettlach / Volkswagen AG

Eon och Volkswagen lanserar snabbladdare med batterilagring

Eon har tillsammans med Volkswagen Group Components lanserat en ny sorts snabbladdare med batterilagring. Den första invigdes nyligen i Essen, Tyskland.

Snabbladdaren heter Eon Drive Booster och den ska göra snabb laddning både enklare och billigare för operatörer och kunder. Den kräver inga anläggningsarbeten eller justeringar av nätanslutningen, utan har ett eget integrerat batterilagringssystem.

En ”normal” elanslutning, exempelvis en sådan som finns vid stormarknader, ger tillsammans med det interna batteriet tillräcklig kapacitet för att ladda två elfordon samtidigt med upp till 150 kilowatt (kW). Det innebär att det ska ta ungefär 15 minuter att ladda bilarna tillräckligt för en räckvidd på cirka 200 kilometer.

– Expansionen av e-mobilitet är en viktig byggsten för energiomställningen. Rädsla för att det inte finns tillräckligt med laddstationer är en av de vanligaste anledningarna till att inte köpa elfordon. Jag är stolt över att vi med Eon Drive Booster har ett direkt och attraktivt erbjudande för företag och kommuner som vill sätta upp laddstationer utan att spendera en förmögenhet, säger Patrick Lammers på Eon.

Om det faktiskt skulle fungera, framför allt i kallt klimat, att ladda på 15 minuter återstår att se. Laddkapaciteten är också ett orosmoment för potentiella elbilsköpare, eftersom den varierar så mycket.

– Nu tar vi utbyggnaden av laddinfrastrukturen i våra egna händer och strävar efter att arbeta med starka partners för att åstadkomma en femfaldig ökning av antalet snabbladdare i Europa till 2025, säger Thomas Schmall, Volkswagen Group Components.

En redan befintlig laddstation kan uppgraderas till en så kallad Booster-laddare, därför menar bolagen att installationen är enkel. Men än så länge finns lösningen bara tillgänglig i Tyskland.