EU förbjuder försäljning av allt annat än nollutsläppsbilar från 2035
All försäljning av bilar som släpper ut minsta gnutta koldioxid kommer att förbjudas inom EU från och med 2035. I alla fall om EU-kommissionen får som de vill.
EU-kommissionen har lagt fram en plan för hur utsläppen av växthusgasen koldioxid ska minskas successivt. Som helhet handlar det om att hela EU ska vara klimatneutralt år 2050 och på vägen dit ska bland annat skogar och våtmarker återställas för ökad biodiversitet. Ett delmål är att utsläppen ska minskas med minst 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.
Transportsektorn är som väntat en viktig pusselbit i kommissionens plan. Till år 2030 ska utsläppen minskas med 55 procent från personbilar och 50 procent från lätta transportbilar, skriver EU-kommissionen på sin hemsida. Nästa steg är att utsläppen av koldioxid ska vara obefintliga från och med 2035. Från och med då får alltså inga bilar alls säljas med några som helst utsläpp av koldioxid.
I praktiken innebär det ett förbud mot försäljning av bilar som kan tankas med bensin, diesel eller andra bränslen som innehåller fossila komponenter och det lämnar spelplanen öppen för elbilar, som får sin elektricitet från batterier eller bränsleceller. Om det också innebär att försäljning av bilar med förbränningsmotorer som kan tankas med rena biobränslen eller syntetiska bränslen framgår inte.
LÄS MER: Tyskland och Frankrike tar strid mot EU:s förbud av förbränningsmotorer
Redan 2026 kommer man dessutom att införa koldioxidtullar, där vägtransporter kommer att täckas av utsläppshandel i någon form. Detta ska ”sätta ett pris på föroreningar, stimulera användning av renare bränslen och återinvestera i ren teknik”, enligt kommissionen.
Planen måste nu godkännas av EU:s medlemsstater liksom av Europaparlamentet. Processen fram till tvingande lagstiftning lär bli stormig och nyligen kunde vi rapportera att den franska regeringen i stället vill se en mer skonsam målsättning för årtiondets slut och ett längre livsspann för laddhybrider. Samtidigt varnade den tyske transportministern om farorna med att ställa alltför strikta krav på biltillverkarna.
Förslaget välkomnas däremot av miljörörelsen. Lobbygruppen Transport & Environment med säte i Bryssel säger till Automotive News att detta blir en vändpunkt för bilindustrin.
– De nya EU-reglerna kommer att demokratisera elbilar och ge en rejäl skjuts åt laddning, vilket betyder att rena bilar snart kommer att vara tillgängliga och lättladdade för miljoner européer, säger William Tods, organisationens vd, till tidningen.
LÄS OCKSÅ: Då blir det förbjudet att köpa bensin och diesel i Sverige
På den svenska branschföreningen biltillverkare och -importörer, Bil Sweden, ställer man sig också positiva till de tuffare ambitionerna. Men med en brasklapp:
– Det här måste gå hand i hand med att man bygger ut laddinfrastrukturen. Det har man föreslagit bindande krav kopplat till det här, om att man ska ha 3,5 miljoner laddpunkter. Men vi menar att vi måste ha sex miljoner, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden, till Teknikens Värld.
Anders Norén pekar också på att Sverige har ett tuffare delmål för transportsektorn till 2030 än EU som helhet och att vi ska minska våra utsläpp med 70 procent jämfört med nivån 1990.
– Då räcker inte elektrifiering, för att nå det målet. Vi behöver också biodrivmedel. Så det gäller att skapa rätt förutsättningar för de här bränslena.
Det lär alltså bli tuffa förhandlingar på alla nivåer innan både EU-länderna och parlamentet fattar sina beslut.
LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet vill att alla nya bilar 2023 ska drivas av biodrivmedel
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se