Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU hotar med tuffare regler för laddhybrider redan 2025

Laddhybriderna skulle hjälpa oss klara klimatmålen tills elbilarna blev tillräckligt bra.

Men nu hotar EU med nya regler som kan betyda slutet för dubbla drivlinor.

De nya reglerna kan träda i kraft redan 2025 vilket skulle döda efterfrågan redan de kommande åren.

Regelmakarna gör det inte lätt för bilköparna. För drygt tio år sedan var det effektiva dieselmotorer som skulle rädda klimatet och sänka koldioxidutsläppen. Men dieselskandalen 2015 avslöjade dieselmotorn som farlig för människan med stora mängder utsläpp av partiklar.

Laddhybrider blev räddningen då elektrifieringen sänkte förbrukningen när bilarna kördes långsamt och i stadskärnorna. Den senaste generationen laddhybrider har fått batterier som räcker till för pendling på el. Samtidigt har laddhybriderna hyggligt låg förbrukning ute på landsvägen och de kan också dra relativt tunga släp och husvagnar.

I Sverige har laddhybriderna blivit populära för dem som reser längre sträckor men ändå vill kunna köra på el i stadstrafik. Biltillverkarna har sett laddhybriderna som ett bra sätt att sänka koldioxidutsläppen, krypa under EU:s tuffa utsläppskrav och slippa betala dryga böter.

Kostar 40 000 kronor per bil

Men nu planerar EU att redan från och med 2025 göra det tuffare för laddhybriderna. Ett steg är att inte märka laddhybriderna som ”hållbara investeringar” vilket skulle få vissa stora investerare och fonder att fly stora delar av bilbranschen och dess underleverantörer. En sån märkning är viktig för branschen som behöver friskt kapital för att utveckla ny teknik och elbilar.

EU vill också ytterligare skärpa utsläppskraven för att förbättra luftkvaliteten i flera europeiska städer. Det skulle göra det kostsamt att bygga laddhybrider och göra det dyrare att köpa en laddhybrid. En tumregel i dag är att det kostar cirka 40 000 kronor per bil att montera en laddhybriddrivlina vid sidan om en förbränningsmotor.

Planerna på nya regler kan bli ett hårt slag för bilindustrin som har räknat med att sälja laddhybrider åtminstone fram till och med 2030. Industrin försöker gasa med produktionen av hållbara och tillräckligt effektiva elbilar men bland annat brist på råvaror och teknik bromsar utvecklingen.

När analysfirmor ser hur biltillverkarna planerat sin produktion framöver är det tydligt att även bilindustrin insett att laddhybriderna är på väg bort. 2028 väntas det i Europa finnas 86 olika elbilar jämfört med 28 laddhybrider. Det är en stor skillnad jämfört med hur det sett ut sedan 2015 då laddhybriderna alltid varit fler än elbilarna.

Bilindustrin ogillar snäva kast i regelverket och flera bilchefer har uttalat kritik mot planerna då bilköparna kommer att reagera snabbt på nyheten.

– Det är galet att göra det här redan 2025 eftersom det kommer att döda efterfrågan redan i dag, säger Bentleys chef Adrian Hallmark till nyhetsbyrån Reuters.

Volvo Cars vd besviken

Bentley planerar att sälja laddhybrider till 2030 och först då gå över till elbilar.

– För de flesta människor är elbilar ännu inte tillräckligt praktiska.

En sak EU tagit fasta på är att förbrukningen för laddhybriderna är högre i praktiken jämfört med värdena från testcykeln, främst för att bilägarna struntar i att ladda sina hybrider.

Förra året såldes 507 000 laddhybrider i Europa, jämfört med 539 000 elbilar. 

Svaret från bilindustrin på EU:s nya planer är att kämpa för laddhybridens fortlevnad. Tekniken ses som nödvändig i en övergångsperiod. 

– Ibland behöver en bilägare göra en längre resa, åka på semester eller dra ett tungt släp. För att göra det med en elbil behövs laddinfrastruktur, säger BMW:s utvecklingschef Stephan Neugebauer.

BMW är tillsammans med bland annat Renault bland de tillverkare som satsat mest på laddhybrider.

Även Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är skeptisk till de nya planerna.

– Det är en besvikelse att de (regelmakarna i Bryssel) inte ser värdet av laddhybriden, säger Samuelsson som arbetar hårt för att EU ska börja investera i laddinfrastruktur för elbilar.

Volvo Cars har sagt att från och med 2030 kommer företaget inte längre att sälja nya bilar med bensin- eller dieselmotorer. 

Precis som Sverige har Nederländerna plockat bort vissa skattefördelar för laddhybriderna. Efter 1 april i år får laddhybriderna lägre klimatbonus i den årliga fordonsskatten.