Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU kräver nytt pass för hållbara elbilsbatterier

Ett helt nytt pass ska följa ett elbilsbatteri under hela dess livslängd.

Med hjälp av passet ska EU kunna ställa krav på batteriets klimatpåverkan och att batteriet byggts på ett etiskt hållbart sätt.

EU kommer att kräva att de nya reglerna för batteriet följs för att ge bidrag och stöd till den nya industrin.

EU-kommissionen har föreslagit en rad nya åtgärder för att reglera den växande marknaden för batterier till elbilar och annan energilagring.

Hållbara batteriet under hela dess livslängd och tydliga regler för batterier klimatpåverkan. Det är målsättningen med EU:s nya förslag.

Bland annat ska varje elbilsbatteri förses med en etikett som berättar batteriets klimatpåverkan vid tillverkningen och alla batterier ska få ett elektroniskt pass som gör det möjligt att följa batteriet under dess livstid. EU föreslår också ett förbud mot de batterier som orsakar störst klimatpåverkan från och med 2027.

Krav på råvarorna

I förslaget finns också krav på att alla batterier som säljs eller produceras i Europa ska innehålla råvaror som framställts på ett humant och etiskt korrekt sätt. Det betyder att batterierna som importeras ska följa samma lagar och regler som om de byggts i Europa och även råvaruhanteringen för batterier som byggs i Europa ska följa samma regler som om råvarorna framställts i Europa. Hur kontrollen av den här hanteringen ska gå till har inte EU specificerat men en rad uppgifter kan sparas i det elektroniska passet som ska följa med batteriet.

En tredje vikig beståndsdel i EU:s förslag på reglering är krav på återvinning. EU vill se att allt material i alla batterier återvinns. Varje beståndsdel i ett batteri ska ha egna mål gällande återvinning samt nya metoder för hur graden av återvunnet material mäts. EU: har också krav på hur effektiva batterierna ska vara och tillsammans ska de här åtgärderna betyda en så gott som helt stängd process där effektiva batterier återvinns i ett kretslopp.

Northvolt vill se märkning snabbare

Från och med 2024 ska elbilsbatteriernas klimatpåverkan märkas och exakt hur det ska ske ska utredas under 2022 och 2023. Den svenska batteritillverkaren Northvolt har kommenterat förslaget och vill se snabbare åtgärder.

– En märkning av batterier borde införas redan till 2022. Utvecklingen går snabbt och snart kommer batteriindustrin i Europa att börja leverera batterier, då borde en märkning vara på plats, skriver Northvolt i ett uttalande.

EU-kommissionens förslag ska fasställas av parlamentet för att det ska bli ett giltigt regelverk.

Förutom nya lagar och regler vill EU-kommissionen att eventuella bidrag och stöd till batteri- och fordonsindustrin kopplas till regelverket. Om ett företag vill få ekonomiskt stöd av EU så är ett minsta krav att de följer intentionerna i förslaget. Även andra finansinstitut ska kunna se hur bra olika företag är på att följa reglerna och därmed kunna avgöra om en investering är hållbar eller inte.