Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

EU överens: Laddning var sjätte mil

Nu är EU överens. Det blir tätare mellan laddplatser för elfordon och tankställen för vätgasdrivna fordon de kommande åren i unionen.

Europaparlamentet och ministerrådet är nu överens om en lagstiftning som ska öka antalet laddplatser för elfordon och tankställen för vätgasdrivna fordon. 2026 ska det finnas laddmöjligheter var sjätte mil på de stora lederna. För tunga fordon är siffran var var tolfte mil varav hälften av laddplatserna ska stå klara 2028. Vätgasdrivna bilar ska ha tankställen var 20:e mil år 2031. Överenskommelsen innebär också en utbyggnad av landström i hamnar och el på flygplatser.

Överenskommelsen kan ses som en reaktion på EU-parlamentets transportutskotts krav från i höstas med liknande innehåll även om tätheten mellan tankställen för vätgasfordon där var tätare – var tionde mil.

– Den överenskommelse som nu förhandlats fram under det svenska ordförandeskapet kommer göra det lättare för människor och företag i EU att våga gå över till eldrivna fordon. Det är en viktig pusselbit för att vi ska kunna skynda på elektrifieringen av EU:s transportsektor och nå våra klimatmål, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande från regeringen.

Innan förordningen kan träda i kraft måste Europaparlamentet och ministerrådet bekräfta överenskommelsen och sedan anta förordningen formellt.