Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NadyGinzburg / Shutterstock

EU överens om försäljningsstopp av nya bensin- och dieselbilar

Så var de till slut överens.

EU-parlamentet har röstat fram ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035.

Bilbranschen har varit emot ett direkt förbud men fick inget gehör för en mjukare övergång.

Parlamentets förslag ska nu bli en ny lag men inget tyder på att det blir några förändringar i det här läget.

Förhandlingar mellan EU:s parlament och medlemsländernas regeringar har pågått sedan i somras. Under förhandlingstiden har en rad olika förslag och varianter diskuterats men till slut blev det ett direkt förbud mot försäljning av nya personbilar och lätta lastbilar från och med 2035 inom den Europeiska unionen.

Bilbranschen har varit kritiska till ett rent förbund och bland annat påpekat att ett förbud kommer att skrämma bilköpare och få dem att inte köpa nyare bensin- och dieselbilar av rädsla för att andrahandsvärdet ska sjunka drastiskt. Enligt branschen skulle ett slutdatum bli dödsstöten för nya bensin- och dieselbilar redan de kommande åren och försvåra minskningen av koldioxidutsläpp.

Bland kritiska har Renaults vd Luca de Meo hörts mest och Renault har förordat en mjukare övergång och där branschen och bilköparna kommer att sköta förändringen utan konkreta förbud.

Samtidigt har flera biltillverkare flytta tillbaka sina slutdatum för försäljning av bensin- och dieselbilar i Europa. Flera tillverkare har satt 2025 och 2030 som slutdatum för Europa, däribland bland andra Volvo Cars. Senast den här veckan förklarade Volkswagen att de slutar att sälja bensin- och dieselbilar i Europa 2033.

I samband med bilsalongen i Paris förra veckan påpekade Stellantis-gruppens vd Carlos Tavares att EU pressar på gör hårt med omställningen till elbilar. Medelklassen i Europa har inte råd att köpa europeiska byggda elbilar och väljer de billigare alternativ från Kina kan det komma att slå undan benen för europeisk biltillverkning.

Tavares menade att politikerna i Europa måste ta ansvar för sin politik och rädda bilindustrin kvar i unionen om de vill ha kvar de många arbetstillfällena.

EU:s nya förslag om ett konkret förbud mot bensin- och dieselbilar från 2035 kan bli ytterligare ett hårt slag för europeisk bilindustri. Som ett konkret svar på Tavares farhågor inför Frankrike en högre elbilsbonus till de bilköpare som väljer en elbil som byggts i Europa.

EU:s förslag om ett stopp 2035 ska godkännas av EU-rådet och ytterligare en gång av EU-parlamentet men ingen räknar med några stora förändringar i förslaget.

LÄS MER
EU förbjuder försäljning av allt annat än nollutsläppsbilar från 2035
Mercedes och Volkswagen gillar 2035-förbud