EU-strategi sågas av fordonsbranschen
EU-kommissionen vill se minst 30 miljoner avgasfria bilar på unionens vägar 2030. Helt orealistiskt menar branschorganisationen ACEA.
Tidigare i veckan presenterade EU-kommissionen sin strategi för hållbar mobilitet. Målet är att kapa växthusgaser med 90 procent till 2050. Bland åtgärderna för att nå målet nämns att minst 30 miljoner avgasfria bilar ska rulla på medlemsländernas vägar 2030. Helt orealistiskt menar ACEA – European Automobile Manufacturers’ Association.
– Tyvärr är den visionen fjärran från vad som är realistiskt i dag, säger organisationens generaldirektör Eric-Mark Huitema.
Deras siffror visar att av de 243 miljoner bilar som rullade i unionen 2019 var färre än 615 000 avgasfria, det vill säga el- och bränslecellsbilar. Får att nå målet måste antalet sådana bilar femtiofaldigas på tio år.
ACEA belyser också problemet med en infrastruktur som måste gå hand i hand med fordonsflottan. 2019 fanns färre än 200 000 laddplatser i medlemsländerna, strategin från EU-kommissionen pekar på tre miljoner till 2030. Organisationen vill få EU att pressa regeringarna att satsa inom området då vissa länder gör mycket och andra väldigt lite för en ny infrastruktur.
LÄS OCKSÅ: EU ska ha 30 miljoner elbilar år 2030
Mer aggressiv beskattning av koldioxidutsläpp, en plan för att förnya bilflottan och omskolning av arbetare inom tillverkningen är nödvändiga i arbetet, menar ACEA. Man belyser också att den genomsnittliga bilen i unionen är elva år. En siffra som kan bli värre då nya bilar är dyra och att allt fler har sämre ekonomi på grund av coronapandemin.
EU-kommissionen vill till 2030 även bland annat se att hundra städer ska bli klimatneutrala och en fördubbling av snabbjärnvägar.
Medlemmar i ACEA är BMW Group, CNH Industrial, DAF, Daimler, Ferrari, FCA, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, PSA, Groupe Renault, Toyota, Volkswagen, Volvo Cars och Volvo Group.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se