EU vill förbjuda import av smutsiga elbilsbatterier
Helt nya EU-regler ska få ordning på import av batterier och råvaror till elbilar. Enligt Maros Sefkovic, kommissionens vicepresident och en person som bland annat varit delaktig i stödet till svenska Northvolt, ska EU garantera att nya batterier är ”de klimatvänligaste på planeten”. Redan från och med 2023 vill Sefkovic att de nya reglerna ska gälla.
EU har fått kritik för att ligga steget efter vad gäller produktion och import av batterier och råvaror till de nya elbilarna. Och i takt med att elbilsförsäljningen har exploderat inom unionen under 2020 har batterierna till elbilarna blivit en allt hetare fråga.
Nu har kommissionens vicepresident Maros Sefkovic förklarat att det ska bli nya tag.
I ett uttalande för EURACTIV säger Sefkovic att det redan i höst kommer ett förslag på import av batterier och råvaror. Sefkovic vill att EU får ”de grönaste batterierna på planeten”.
De nya reglerna ska se till att de elbilar som säljs i Europa har ”de klimatvänligaste, säkraste och mest hållbara” batterierna. Sefkovic vill att det förslag som läggs i höst behandlas på snabbast möjliga sätt inom EU:s byråkrati för att kunna börja gälla från och med 2023.
Tyskland håller för närvarande i ordförandeskapet i unionen vilket ska säkra en snabb process.
I regelverket ska det finnas försäkringar om att de råvaror som importeras till fabriker i Europa ska vara spårbara och hålla en strikt ekologisk och arbetsrättslig nivå. I år ska även reglerna för tillverkning och återvinning av batterier ses över.
Redan i år bedöms andelen elbilar av nybilsförsäljning nå tio procent i Europa för att öka till 15 procent under nästa år. I takt med att elbilarna blir allt mer populära vill EU se till att de också framställs och återvinns på ett hållbart sätt.
Enligt förslaget ska varje batteri få ett eget slags pass som försäkrar hur det tillverkats. Tillverkare som inte klarar av att följa reglerna ska stoppas från att säljas inom Europa. Tillverkare utanför Europa ska tvingas betala en koldioxidskatt för sin produktion för att de inte förstöra för de nya fabriker som byggs upp inom unionen. Utländska företag ska alltså koldioxidbeskattas på samma sätt som de som bygger batterier i Europa.
Alla batterier som används i bilar i Europa ska följa samma regelverk från tillverkning till återvinning, enligt Sefkovic.
För tre år sedan var Maros Sefkovic med och skapade European Battery Alliance där bland annat svenska Northvolt var en tidig medlem. Europeiska Investeringsbanken har följt arbetet inom alliansen och stöttat flera projekt i Europa.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se