Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Europas första hållbara mack öppnar i januari

I Häggvik strax utanför Stockholm kommer Europas första hållbara bensinstation att slå på pumparna nästa år. Med miljövänliga byggmaterial och snål energianvändning är ambitionen att hålla både utsläpp och miljöpåverkan nere.

Från och med januari kommer du kunna tvätta bilen med el från solpaneler och regnvatten i Europas första hållbara bensinstation.Den miljövänliga bensinstationen byggs av limträbalkar som kräver mindre energi än motsvarande balk av stål. Förnyelsebar stenull isolerar väggarna och på taket finns vattenuppsamlare för regnvattnet som sedan används till biltvätten. Vattnet värms upp av solpaneler och bergvärme lagom till biltvätten några meter längre ner. Tack vare recirkulation av vattnet går det åt 60 liter vatten per biltvätt, att jämföra med 200-300 liter för en vanlig biltvätt. Mellan vattenuppsamlingskärlen och solpanelerna täcks taket av den tjockbladiga växten sedum som absorberar luftföroreningar och isolerar mot värme och kyla. 

 Hälften av parkeringsplatserna kommer byggas med armerat gräs, en slags beläggning som tål att köras på trots att plattorna innehåller både jord och gräs. Betongplattor innehållande titanoxid bryter ner kväve från avgasutsläpp under solljus. På åtta av parkeringsplatserna kommer elstolpar stå redo för elbilar som tack vare snabbladdning kan vara på väg igen efter 20 minuters laddtid. 

 Premiär för den hållbara macken blir den 12 januari 2012.

https://youtu.be/jiqi_S0Bno8?width=575&height=353