Flera EU-länder anser föreslagna Euro 7 vara orealistisk
Nya regelverket för utsläppsgränsen för EU-fordon, kallat Euro 7, kritiseras av flera länder för att vara orealistiskt. De menar att det är för tidigt att införa de nya reglerna till 2025, eftersom bilindustrin inte hinner möta kraven.
Nyligen presenterade EU ett förslag på det nya regelverket kring utsläpp från personbilar. Det innefattar skärpta gränser för utsläpp av hälsoskadliga förereningar som koldioxid och kväveoxider. EU menar att hälsofördelarna överväger kostnaderna, något som flera länder inte håller med om och nu riktas kritik mot förslaget.
Transportministrar från Tyskland, Italien, Tjeckien, Polen, Portugal, Rumänien, Ungern och Slovakien går nu ihop och vill se en förändring av de föreslagna utsläppsgränserna. De anser att det skulle bli för betungande för bilindustrin att hinna få till tekniken i sina fordon till 2025 – då förslaget är tänkt att träda i kraft.
– Vår ansträngning är, inom området för Euro 7, att göra dessa villkor verkligt realistiska, att göra dem möjliga. Om vi verkligen menar allvar med att försöka få Europa till en större koldioxidneutralitet, tror jag att det verkligen betyder att vi tar in tekniskt realistiska åtgärder, säger Tjeckiens transportminister Martin Kupka.
LÄS OCKSÅ: Studie: Skrota bilar i förtid inte optimalt
Därför anser han, tillsammans med ministrar från andra EU-länder, att man i stället bör införa de nya reglerna över en fyraårsperiod, så att industrin ska hinna förbereda och stärka sina tekniska åtgärder.
Ovan nämnda EU-länder har förstås även diskuterat det senaste på tapeten gällande regler om utsläpp: utfasningen av fossilt drivna bilar 2035. Bland annat Tyskland, Italien och Tjeckien vill se tydliga försäkringar om att bilar med förbränningsmotorer på något vis ska kunna säljas efter 2035. De menar att man bör kunna använda exempelvis e-bränslen.
LÄS MER: BMW fortsätter med förbränningsmotorer i många år till
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se