Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det behövs ytterligare 5 miljarder kronor”, säger Ronny Svensson på Ynnor AB.”Det behövs ytterligare 5 miljarder kronor”, säger Ronny Svensson på Ynnor AB.”Det behövs ytterligare 5 miljarder kronor”, säger Ronny Svensson på Ynnor AB.
”Det behövs ytterligare 5 miljarder kronor”, säger Ronny Svensson på Ynnor AB. Foto: Henrik Svensson Dalgren & Annika Svensson Dalgren / Ynnor AB

Flera miljarder kronor saknas till bonusbilar

I budgeten har regeringen avsatt 5,95 miljarder kronor för bonus till klimatbonusbilar. Men pengarna kommer inte att räcka – det saknas flera miljarder för de bilar som har sålts till och med i dag.

Det är tjänstebilsexperten Ronny Svensson på Ynnor AB som larmar om att det saknas pengar för att betala ut bonusen till elbilar och laddhybrider. Enligt regeringens beslut upphör bonussystemet efter 8 november. Men eftersom miljöbonusen betalas ut 6,5 månader efter första registreringsdatum betyder det att staten har en skuld för bilar som har levererats det senaste halvåret. 

– Fram till sista oktober var denna skuld 3,1 miljarder kronor. Men skulden kommer att öka fram till årsskiftet med omkring 2 miljarder kronor på grund av leveranser som kommer att göras under november och december. Alltså är 5,1 miljarder kronor redan öronmärkta för elbilar som kommer att levereras under 2022, förklarar Ronny Svensson.

Problemet är att det inte tar stopp där. 

– I budgeten finns 5,95 miljarder kronor avsatta för bonusutbetalningar. Problemet är att regeringen har lovat att betala bonus även till alla redan beställda elbilar som kommer att levereras under 2023. Det handlar om 100 000 elbilar med en utlovad bonus på 50 000 kronor. Det betyder att det behövs ytterligare 5 miljarder kronor, alltså totalt omkring 10 miljarder kronor för bonusutbetalningar. Det saknas mer än 4 miljarder kronor i regeringens budget, säger Ronny Svensson.

Ronny Svensson har skrivit ett öppet brev till klimatminister Romina Pourmokhtari där han ställer en fråga till henne.

– Det jag och alla kunder undrar är självfallet om dessa miljarder kommer att skjutas till eller riskerar kunderna att bli utan bonus? 

Att regeländringen öppnade för en dags slutrea var kanske inte meningen, men många bilhandlare har agerat blixtsnabbt och har i dag kvällsöppet för att ta emot beställningar på elbilar. Enligt regeringens besked omfattas alla beställningar som läggs senast 8 november av det nu gällande bonusregelverket. Det betyder att en elbil får 50 000 kronor i bonus, även om den levereras efter årsskiftet.

– Det kommer att bli en storsäljande dag. Kanske 50 000 bilar kommer att beställas, säger Ronny Svensson.

I så fall kommer den sista elbilsruschen att kosta samhället och skattebetalarna ytterligare 2,5 miljarder kronor. Pengar som saknas i budgeten.

Detta gäller för att få bonus

Bilen ska omfattas av bonussystemet och får senast vara beställd 8 november. Leveransdagen avgör hur mycket bonus som utbetalas. Elbilar som registreras innan årsskiftet får 70 000 kronor. Registreras elbilen efter årsskiftet får kunden 50 000 kronor i elbilsbonus. Laddhybrider får efter årsskiftet kraftigt sänkt bonus, mellan 5 000-10 000 kronor, samtidigt som kraven för att omfattas av laddhybridbonusen skärps. Högt 30 gram koldioxid per kilometer är kravet efter årsskiftet. Bonusen utbetalas 6,5 månad efter registreringsdatum.