Folksam listar årets snålaste och säkraste bilar

Fler bilar än någonsin kvalar i år in på Folksams lista över bilar som håller en hög säkerhetsnivå och är miljömässigt hållbara. Volvo och Lexus är med, elbilen Nissan Leaf är det inte… Vi har listan!

Aldrig förr har så många bilar varit så säkra och bränslesnåla som nu. Och det är inte bara de större bilarna som ligger i framkant vad de gäller de båda områdena. 

 – Ofta är det småbilsklassen som ger avkall på säkerheten, men här ser vi en intressant utveckling bland årets nya bilar. Volkswagen Up är den första och enda bilen av de minsta småbilarna som har autobroms i standardutrustningen. Nya Seat Mii, Lexus Ct200 och Ford Focus är exempel på mindre bilar som erbjuder autobroms som tillval, säger Folksams trafikforskare Anders Ydenius.

 Enligt Folksams beräkningar skulle ungefär antalet döda och skadade minska med en femtedel om alla bilar var utrustade med autobroms.

 – Det är glädjande att småbilsklassen är med på banan med det senaste inom säkerhetsutrustning. Autobroms är något som inte ens många av de stora och dyra bilarna har, säger Anders Ydenius.

 Listan har Folksam fått fram genom att välja ut de säkraste bilarna från varje storleksklass, förutsatt att bilarna håller EU:s mål för utsläpp och bränsleförbrukning för 2015. Trots att Folksam skärpt kraven på bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp så klarar sig elva procent av bilarna in på listan. 

 – Det har aldrig funnits så många säkra bilmodeller med så låg förbrukning. Men vi kan tyvärr konstatera att utvecklingen från fossila bränslen till alternativa går långsamt och att utbudet av exempelvis säkra elbilar är väldigt begränsat, säger Karin Stenmar, miljöchef, Folksam.

 Inte ens Nissan Leaf som med fem stjärnor i betyg i Euro NCAP är en av Europas säkraste elbilar kvalar in på listan. 

 – Det är väldigt synd, vi tycker så klart att alternativa bränslemetoder är någonting bra, och som vi vill stödja. Men man måste vara konsekvent inom forskning och vi har hårdare krav än de flesta. Det blir så mycket bättre på vägarna då, säger Karin Stenmar till teknikensvarld.se.

 Men de bilar som klarar kraven premieras.

 –Rabatt på bilförsäkringen är vårt sätt att stimulera konsumenterna att välja en bil med hög krocksäkerhet och låg bränsleförbrukning, säger Anders Ydenius.

 Sett till storleksklass är de snålaste och säkraste bilarna 2012:

Småbilar (fossilt bränsle): Toyota Yaris 1,5 HSD

Småbilar (alternativt bränsle): –

Större småbilar (fossilt bränsle): Lexus CT 200h

Större småbilar (alternativt bränsle): –

Mellanstora bilar (fossilt bränsle): Toyota Prius 1,8 HSD laddhybrid

Mellanstora bilar (alternativt bränsle): Ford Focus 1,6 Ti-VCT

Stora bilar (fossilt bränsle): Volvo V70 AFV Bi-Fuel

Små minibussar (fossilt bränsle): Toyota Prius Plus

Små minibussar (alternativt bränsle): Opel Zafira 1,6 CNG Turbo ecoFLEX

Stora minibussar (fossilt bränsle): Ford Galaxy 2,0 TDCi115

Stora minibussar (alternativt bränsle): –

Hela listan på hur samtliga bilar rankats i Folksams undersökning har du här.