Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Brian Minkoff/Shutterstock

Förbjud förbränningsmotorer – så ska britterna klara kraven

Greenpeace och Green Alliance har undersökt hur Storbritannien ska klara de tuffa utsläppsmålen för de kommande 20 åren. Undersökningen visade att det krävs ett förbud mot försäljning av bilar med förbränningsmotor redan om drygt nio år, 2030.

Brittiska regeringen undersöker förutsättningarna för att ytterligare minska koldioxidutsläppen. Regeringen vill hitta verktyg för att försöka förmå britterna att köpa elbilar i stället för bensin- och dieselbilar.

Det finns tidigare ett beslut om att stoppa försäljningen av bensin- och dieselbilar 2040 men också tankar på att försöka tidigarelägga förbudet så långt det är möjligt.

Greenpeace och Green Alliance vill gå längre än så. I en egen undersökning kan de påvisa att om Storbritannien förbjuder bilar med förbränningsmotor så tidigt som 2030 så kan utsläppsmålen klaras med viss marginal.

Ett förbud skulle minska utsläppen med 90 miljoner ton koldioxid jämfört med utsläppsnivån 2019. Undersökningen från Greenpeace visade att det också krävs ett förbud mot laddhybrider och alltså alla typer av bilar med förbränningsmotor.

Om ett förbud dröjer till 2035 så väntas britterna missa sitt utsläppsmål med 73 procent och även ett förbud så tidigt som 2032 betyder att målen inte kommer att uppnås.

Flera politiska partier menar att 2030 kan vara ett lämpligt datum för att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar. Premiärministern Boris Johnson har aviserat att det kommer besked om hur Storbritannien ska vara helt klimatneutralt 2050 och hur det kommer att påverka transportsystemet.