Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Förbud mot fossilbilar 2035 kan komma att ändras

EU-parlamentet har beslutat att förbjuda bensin- och dieselbilar till 2035. Men nu vill Tyskland att det inte ska omfatta alla förbränningsmotorer. Detta då e-bränslen utgör ett gångbart, fossilfritt alternativ. 

Den 14 februari kunde vi rapportera om att EU-parlamentet röstat för att förbjuda försäljning av nya bilar med bensin- eller dieselmotor från och med 2035. Men nu har Tyskland invänt mot beslutet och vill ha försäkringar om att det fortsatt ska vara tillåtet att sälja bilar med förbränningsmotorer som drivs av så kallade e-bränslen, alltså syntetiskt framställda bränslen utan fossilt innehåll. Det rapporterar Automotive News. 

Beslutet skulle upp till omröstning bland EU:s ministrar den 7 mars, någonting som väntades bli ett rutinärende efter EU-parlamentets klara besked. Men Daniel Holmberg, talesperson för ordförandelandet Sverige, har bekräftat på Twitter att omröstningen har skjutits upp. 

Nu diskuteras det på tjänstemannanivå mellan EU och Tyskland om hur man ska nå en kompromiss om att tillåta användningen av e-bränslen i nya bilar även efter 2035. Vid ett tyskt regeringsmöte på söndag kommer även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz, bland annat för att diskutera ämnet. 

Problemet är att det är ställer lagstiftarna inför tekniska utmaningar att utforma ett undantag för e-bränslen och ett sådant skulle förmodligen inte kunna komma på plats innan nästa val till EU-parlamentet, vilket äger rum under 2024. Det är också oklart ännu exakt vilka försäkringar det är som Tyskland söker.